Hlavní obsah

Soud potvrdil trest muži za protižidovské verše na záchodcích

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nestává se příliš často, aby se soudy zabývaly nejrůznějšími nápisy na veřejných záchodcích či toaletách pohostinských zařízeních. Možná i s tím počítal Ondřej Králík z Brna, když před dvěma lety vyvěsil na pánských toaletách jedné z brněnských čajoven v takzvaných WC novinách svůj veršovaný protižidovský pamflet. Krajský soud v Brně mu za to ve čtvrtek potvrdil osmiměsíční trest s odkladem na dva roky

Článek

Králík chtěl podle svých slov udělat dojem na arabskou dívku, s kterou do podniku chodil mladík oblečený v tričku s nápisem Mosad, což je Izraelská tajná služba.

„Tehdy Izrael zrovna bombardoval Palestinu. Ten text měl ad absurdum ukazovat nenávistné klišé pseudoideologií. Záchodky jsou sice v čajovně veřejně přístupné, ale není to žádný reprezentativní prostor. Dal jsem to tam z čistě prozaických důvodů, ale uznávám, že to byla hloupost,“ snažil se soudce pohnout ke shovívavosti Králík.

„Je to zjevná ironie a snaha vyvolat v onom WC deníku nějakou diskuzi. Byla by přece škoda, aby měl můj klient kvůli takové blbosti záznam v rejstříku,“ přizvukoval Králíkův obhájce. „Používat slovo hloupost v souvislostmi s událostmi, které stály život milióny lidí, vypadá nepřístojně,“ kontrovala státní zástupkyně.

Soudci odvolacího brněnského Krajského soudu v čele s Marií Večeřovou byli nakonec neoblomní a Králíkovi potvrdili trest uložený místním městským soudem za hanobení rasy, národa a podporování hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám