Hlavní obsah

Soud potvrdil pět let pirátovi, který vytlačil auto z D1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze v úterý potvrdil rozsudek pěti let vězení Lubošovi Lacinovi za to, že loni v březnu vytlačil z dálnice pomaleji jedoucí auto.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luboš Lacina (vlevo) se svým advokátem u soudu

Článek

Muž se proti původnímu pětiletému trestu vězení a sedmiletému zákazu řízení hned po rozsudku loni v listopadu odvolal. Hájil se tím, že auto nevytlačil úmyslně, pouze nezvládl řízení, když se vracel z předjížděcího pruhu do jízdního.

Vrchní soud nicméně procesní pochybení v práci krajského soudu neshledal. Jedinou změnou v rozsudku je, že Všeobecná zdravotní pojišťovna má uplatnit nárok na náhradu škody zhruba 10,5 tisíce korun v občanskoprávním řízení.

Soudce: Lacina dobře věděl, co dělá

Podle předsedy senátu Vrchního soudu v Praze Martina Zelenky ale není pochyb o tom, že Lacina při svém manévru věděl, co dělá.

„Podle způsobu najetí je zřejmé, že těžko mohl spoléhat, že by těžký následek nezpůsobil,“ uvedl Zelenka. „Poškozené nezbyl žádný manévrovací prostor, neměla žádný způsob obrany proti takovému útoku,“ uvedl na adresu řidičky Mazdy. Lacina měl přitom podle soudu všechny podmínky pro bezproblémové předjetí pomalejšího vozidla.

„Pro jeho manévr není jiné vysvětlení, než že šlo o akt odplaty za chování řidičky,“ dodal soudce s tím, že ze strany Laciny šlo o kriminální čin s vozidlem jako zbraní.

Zelenka zároveň zdůraznil, že pětiletý trest vyměřený Lacinovi krajským soudem není v žádném případě nepřiměřeně přísný, natož exemplární, jak argumentovala obhájkyně obžalovaného. Nový trestní zákoník platný od začátku loňského roku totiž zpřísnil tresty za násilné trestné činy a Lacinovy byl přisouzen trest na spodní hranici od pěti do dvanácti let. Zohledněna přitom byla i jeho předchozí bezúhonnost.

Lacina se cítí nevinen

Lacina nechtěl při odchodu ze soudní síně rozhodnutí komentovat. Na dotaz, zda se cítí vinen, uvedl pouze: „Ne.“

Jeho obhájkyně Lucie Hrdá sdělila pouze to, že případné dovolání k Nejvyššímu soudu ČR musí zvážit její klient.

Státní zástupce je s verdiktem víceméně spokojen, dovolání podávat nebude, i když pro Lacinu žádal přísnější trest kolem poloviny trestní sazby, tedy osm až devět let.

Lacina loni na jaře podle obžaloby najel na vůz mazda a vytlačil ho z dálnice. Vadilo mu, že auto předjíždělo kamión příliš pomalu a blokovalo mu cestu. Podle svědků před činem ukazoval neslušná gesta a nadával.

Následně měl při zařazování do jízdního pruhu na mazdu najet, ta skončila mimo dálnici, několikrát se převrátila. Řidičce ani jejímu spolujezdci se naštěstí nic vážného nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám