Hlavní obsah

Soud potvrdil muži 19 let za pomáhání sériovému vrahovi

Praha

Za účast na vraždách ze září 2008 půjde David Černý z Teplic na 19 let do věznice se zvýšenou ostrahou. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Praze. V odvolacím jednání tak potvrdil verdikt ústeckého krajského soudu z letošního května. Černý sice nevraždil, soudy jej však označily za spolupachatele Romana Postla, který zemřel na zranění, jež utrpěl při přestřelce s policisty. Rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na začátku září 2008 Postl, kterému tehdy bylo 39 let, s Černým u benzinové stanice u Teplic zastavili vůz místního podnikatele s tím, že potřebují vodu do chladiče. Podnikatele Postl zastřelil ranou do hlavy. S Černým pak jeho mrtvolu schoval a auto, ze kterého odcizili řadu věcí, potopili do lomu.

O den později Postl zastřelil čerpadláře u jedné z ústeckých pump. V tomto případě se podle soudů nepodařilo prokázat, že by se Černý na vraždě nějakým způsobem podílel, i když Postla do Ústí nad Labem dovezl. Pak ale prodával věci, které z vraždy pocházely, čímž se dopustil trestného činu podílnictví.

Další den se stal Postlovou obětí Vietnamec v chomutovské herně Las Vegas. Černý s ním do Chomutova dojel a pomáhal mu vybrat místo, které má přepadnout. Postl ho pak poslal pro auto, ale Černý zpanikařil při příjezdu policejního vozů a ujel.

Postl při útěku z herny, ještě než byl dopaden, zastřelil policistu a pokusil se připravit o život svědka. Při přestřelce byl zasažen a skončil v nemocnici. Ještě než zraněním podlehl, stačil se k vraždám doznat. Jeho výpověď posloužila i k usvědčení Černého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám