Hlavní obsah

Soud potvrdil matce podmínku za to, že syna několik let izolovala od okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Krajský soud v Plzni ve čtvrtek potvrdil v odvolacím řízení trest pro 50letou matku, která svého dospívajícího syna několik let naprosto izolovala. Chlapec nechodil do školy, neměl téměř žádný kontakt s okolím. Žena dostala za ohrožení výchovy dítěte šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na rok a půl. Verdikt je pravomocný.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Proti původnímu rozsudku tachovského okresního soudu podali matka i státní zástupce odvolání. Krajský soud v Plzni ho však zamítl.

„Všechny důkazy byly provedeny procesně bezchybným způsobem,“ řekl předseda soudu Eduard Wipplinger s tím, že vyměřený trest je sice mírný, ale nikoli nepřiměřeně mírný.

Wipplinger doplnil, že chlapec zůstává v ústavní výchově, kde je podle svých slov spokojený, a k matce se vrátit nechce.

Pošťačka měla doma 85 kilogramů zásilek. Dostala podmínku

Krimi

Matka žila s dítětem v chatce na samotě u Tachova. Podle státního zástupce Ondřeje Wendlera zanedbávala chlapcův individuální plán školního vzdělávání, protože nedodržovala pravidla pro domácí výuku.

Neřešila ani jeho zdravotní stav, nechodila s ním na běžné kontroly, ačkoli byl nemocný a vyžadoval lékařskou péči.

Wendler také při předchozím soudním jednání uvedl, že žena komukoliv bránila, aby se k synovi vůbec přiblížil, s cizími lidmi se potkal jenom na chvilku v obchodě.

Izolace trvala několik let, až se nakonec chlapec dostal do výchovného ústavu, kde v současnosti studuje střední školu.

I tady měl však zprvu potíže. „Nedokázal s ostatními komunikovat. Uměl číst a psát, ale odborné předměty jako fyzika nebo chemie mu nic neříkaly,“ konstatoval.

Soud potrestal diskutéry za nabádání k vraždám migrantů podmínkou

Krimi

Matka se ale hájila tím, že škola byla s výsledky individuální výuky jejího syn spokojena. Ani vynechání pravidelných lékařských prohlídek nepovažovala za problém.

„Doktor mi řekl, že k němu nemusíme chodit, když syn nemá akutní potíže,“ zdůraznila dříve.

Podle znalců však žena není schopna vychovávat děti. „Je značně podezíravá a kritická vůči okolí, ale naprosto nekritická vůči sobě a svému chování,“ shodli se odborníci v posudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám