Hlavní obsah

Soud potvrdil bývalému exekutorovi 11 let vězení, vymožené dluhy si nechal pro sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil 11 let vězení pro bývalého exekutora Jozefa Višvandera, který byl obžalován ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Jde o souhrnný trest ve dvou jeho kauzách. Škoda byla vyčíslena na 113 miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jozef Višváder u pražského soudu

Článek

Višváder se k většině skutků přiznal, nesouhlasí pouze s částmi obžaloby. Ve vězení zatím strávil asi šest let, ještě předtím si totiž odpykával tříletý trest za podvod. „Trest 11 let považuji za přiměřený a spravedlivý,” řekl ve středu soudu.

Soud uznal Višvádera vinným z toho, že 44 poškozeným zpronevěřil přes 33 miliónů korun. O peníze většinou přišli tak, že exekutor vymohl dlužnou částku, ale peníze jim neposlal na účet. Podle obžaloby peníze použil pro vlastní potřebu.

Případ se týkal období mezi roky 2005 a 2012, kdy Višváder působil v čele Exekutorského úřadu Praha-západ. Bývalý exekutor se k většině skutků přiznal, soud však vyčíslil škodu zhruba na polovinu proti podané obžalobě.

Jedenáctileté vězení zahrnuje i trest, který soud Višváderovi uložil za zpronevěru takzvané jistoty, kterou u něj složil dlužník z exekučního řízení, stavební firma Geosan Group.

Ačkoliv si byl vědom toho, že jde o cizí peníze, převedl 80 milionů korun na svůj soukromý účet i na účty dalších lidí a společností. Peníze, stejně jako aktuálně projednávaném případu, použil pro osobní potřebu a k úhradě vlastních obchodních aktivit a především dluhů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám