Hlavní obsah

Soud potvrdil 7,5 roku pro technika za podvod s elektrárnou miliardáře Zemka

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Na sedm a půl roku za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci Jana Hudečka za podvod s elektrárnou miliardáře Zdeňka Zemka VT-sun na Chomutovsku. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 30. dubna, proti kterému se obžalovaný odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Jan Hudeček u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Jde o takzvaný společný trest. Technik už dříve dostal za podvody s dalšími elektrárnami sedmiletý trest, soudy věc vyhodnotily jako pokračující trestnou činnost.

„Odvolání považujeme za nedůvodné. Krajský soud provedl všechny důkazy, co byly třeba a správně je i vyhodnotil. Trest je přiměřený,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Hudeček byl potrestán za podvod při získávání licence pro Zemkovu solární elektrárnu. Figuroval přitom i v podvodech při získávání licencí pro elektrárny miliardářových synů Alexandra a Zdeňka, kde jednou z obžalovaných byla i někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

Zemkovi hrozí až 10 let

Případy solárů otce i jeho synů souvisí s honem za výhodné výkupní ceny elektřiny z konce roku 2010. Pokud tehdy solární elektrárny získaly licenci od ERÚ do konce roku, dosáhly na více než dvojnásobnou výkupní cenu proti zařízením s licencí získanou až v roce 2011.

Foto: Petr Marek, Právo

Jan Hudeček u olomouckého soudu

Hudeček koncem roku 2010 podepsal nepravdivý předávací protokol, ačkoli věděl, že stavba je ještě nedokončená, a věděl, že tento dokument půjde na ERÚ, aby elektrárna dostala licenci ještě v roce 2010, a tím by měla nárok na výhodnější cenu elektřiny.

Obžalobě ve věci čelí i Zemek, soud ji ale vyčlenil do samostatného projednávání a dosud nerozhodl. Zemkovi hrozí až deset let vězení.

Zemka žalobce viní z toho, že s pomocí falešných revizních zpráv a předávacích protokolů získal licenci na provozování své solární elektrárny, přestože ještě nebyla hotová. Způsobená škoda do konce roku 2015 činila podle obžaloby 89 milionů korun, celkově mohla dosáhnout až 360 milionů.

Reklama

Výběr článků

Načítám