Hlavní obsah

Soud potvrdil 17,5 roku za dvojnásobnou vraždu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na 17,5 roku za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci bývalého strážného z věznice ve Vinařících Martina Poslušného (41) za dvojnásobnou brutální vraždu. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z letošního 31. ledna, proti kterému se vrah odvolal.

Článek

Hrůzná událost se stala loni 27. srpna ráno v Rakvicích na Břeclavsku. Poslušný tam na dvoře domu napadl muže (40), s nímž se krátce předtím seznámil v restauraci.

Kamenem a sekerou mu zasadil několik úderů do hlavy, v důsledku čehož nešťastník na místě zemřel. Bezprostředně poté, ve snaze znesnadnit odhalení předchozí vraždy, třemi údery sekerou do hlavy napadl v ložnici domu spící ženu (46), která tomuto poranění na místě rovněž podlehla.

Došlo i na loupení

Následně z domu odcizil z peněženek obou poškozených nejméně 900 korun a dále zlaté šperky a dvě platební karty, ze kterých později vybral 16 000 korun. Pak ještě vzal vozidlo Škoda Favorit, kterým odjel do Brna, kde ho pak nechal odstavené.

U olomouckého soudu se domáhal zrušení rozsudku a nového rozhodnutí, které by zohledňovalo, že nevraždil s úmyslem získat majetkový prospěch.

Trest je adekvátní

Vrchní soud mu však dal za pravdu jen v tom, že nebyl prokázán loupežný motiv vraždy. "Trest je však zcela přiměřený. Zvláště pak s ohledem na opakované jednání, jeho mimořádně vysokou společenskou nebezpečnost, brutalitu a zákeřnost. V prvním případě útočil zezadu a poté sekerou v době, když už oběť bezvládně ležela na zemi, ve druhém zase na spící ženu, která neměla žádnou šanci bránit se," vysvětlil mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám