Hlavní obsah

Soud potrestal matku zmizelé 13leté Míši za propagaci nacismu

– Ústí nad Labem

Okresní soud v Ústí nad Labem uložil na konci května matce zmizelé Míši Muzikářové Evě podmínku za propagaci nacismu. Na dotaz Novinek to ve středu uvedla mluvčí soudu Irena Jeřábková. Soud ženě navíc zabavil přívěsek s hákovým křížem a oblečení s nacistickými symboly.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zmizelá Míša na fotografiích

Článek

„Ve věci byl vydán trestní příkaz, který již nabyl právní moci. Obžalovaná byla odsouzena k trestu odnětí svobody v trvání 10 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání dvou let,“ uvedla Jeřábková.

Podle soudu měla obžalovaná na svém facebookovém profilu Eva Braun (jméno milenky nacistického diktátora Adolfa Hitlera - pozn. red.) od roku 2013 do ledna 2017 mezi přáteli sdílet fotografie a texty s nacistickou tematikou.

Jednalo se o snímky Hitlera nebo o text zlehčující nacistickou rasovou politiku zároveň s vyobrazením nádvoří bývalého koncentračního tábora Terezín s nápisem „Arbeit macht frei“.

Soud ji dále uznal vinnou, že „nosila černou mikinu se symbolem ‚Landser‘, černé tričko se symbolem neonacismu Skinheads a hákový kříž na řetízku na krku, které ji charakterizují jako aktivní propagátorku nacismu a neonacismu.“

„Veřejně projevila sympatie k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a hlásajícímu rasovou, etnickou a národnostní zášť,“ uvedl soudce Pavel Kuděla.

Kandidovala do sněmovny

Dcera Muzikářové zmizela beze stopy 11. ledna zřejmě cestou do školy. Okamžitě se rozjela rozsáhlá pátrací akce v širokém okolí dívčina bydliště.

Foto: Policie ČR, Policie ČR

Pohřešovaná dvanáctiletá Michaela Patricie Muzikářová (na nejaktuálnější archivní fotografii) z Ústí nad Labem.

Zvrat nepřinesla ani sebevražda hlavního podezřelého. Bývalý přítel matky Otakar S. se začátkem února oběsil v pronajatém bytě v Čeminech na Plzeňsku.

Policisté potom zaměřili svou pozornost na lokalitu v blízkosti silnice na trase Ústí – Plzeň, kde se podezřelý muž už dříve pokusil o sebevraždu. V noci na 17. ledna, když poslal matce Míši esemesku, že si chce vzít život, podle informací Práva spal opilý ve svém vozidle zaparkovaném u silnice. Policisté si tehdy na místo vyžádali asistenci záchranné služby, která muže odvezla na psychiatrii.

Do současnosti bylo veškeré pátrání po Míše Muzikářové neúspěšné a policie ji stále vede jako hledanou osobu.

Eva Muzikářová v roce 2010 neúspěšně kandidovala do Poslanecké sněmovny za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám