Hlavní obsah

Soud poslal zadrženého Rusa do vazby

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze poslal zadrženého Rusa Alexandra Frančettiho do předběžné vazby. Bude v ní čekat, jak dopadne jeho vydávací řízení na Ukrajinu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Pražský městský soud poslal 14. září 2021 zadrženého Rusa Alexandra Frančettiho (na snímku) do předběžné vazby.

Článek

Frančettiho advokát Jan Švarc řekl po vazebním zasedání novinářům, že ukrajinská žádost o vydání je politicky motivovaná a s kriminální činností nemá nic společného. "Vzetí do předběžné vazby bývá u extradičních řízení běžné. Málokdy se stane, že klienta propustí. Doufejme, že soud v následujícím extradičním řízení nepodlehne té politizaci," uvedl Švarc.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zadržený Rus Alexandr Frančetti, jehož vydání žádá Ukrajina, odchází z jednací síně pražského městského soudu.

Frančettimu hrozí na Ukrajině dva až osm let vězení za členství v polovojenské organizaci. Podle Švarce by tam byl ale vystaven také mučení a hrozila by mu i smrt. "V žádné polovojenské organizaci nebyl, pouze spoluorganizoval obranu Sevastopolu v době, kdy tam bylo de facto bezvládí a pronikaly tam různé bojůvky," prohlásil právník. Proti uvalení vazby podal stížnost, kterou se bude zabývat pražský vrchní soud.

Zadržení na letišti

Ruský občan Alexandr Frančetti byl na žádost Ukrajiny zadržen v neděli na letišti v Praze. Kyjev jej viní ze zapojení do takzvaného Krymského jara, tedy do událostí spojených s anexí ukrajinského Krymu Ruskem, a žádá o jeho vydání. Ruské ministerstvo zahraničí žádá po české straně podrobné informace k případu.

Moskva chce po Česku podrobnosti k zadržení Rusa Frančettiho. Hrozí odvetou

Evropa

Podle dřívějších informací portálu iRozhlas byl Frančetti šéfem jedné z polovojenských formací, které se v roce 2014 aktivně podílely na anexi Krymu. V okolí Sevastopolu vedl rozvědnou skupinu Severní vítr, která měla chránit město před údajnými útoky. Do Sevastopolu přijel podle vlastních slov dva dny před vypuknutím konfliktu, tedy 25. února 2014.

Potvrdil také, že jeho skupina spolupracovala s velením ruské námořní flotily. Podle serveru má Frančetti od roku 2000 trvalý pobyt v Praze, kde se živí jako fitness trenér a také podniká. Střídavě žije v hlavním městě České republiky a na Krymu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám