Hlavní obsah

Soud poslal propuštěnou vražedkyni Janákovou do vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava
Aktualizováno

Okresní soud v Opavě ve čtvrtek uvalil vazbu na vražedkyni Petru Novou (dříve Janákovou), se kterou policie zahájila trestní stíhání nově kvůli podezření z křivého obvinění. V červnu byla propuštěna z vězení kvůli těhotenství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odvolací jednání v případě Jaroslava Janáka a jeho bývalé ženy Petry

Článek

Důvodem vazby je podle soudu obava, že by se mohla obviněná vyhýbat trestnímu stíhání.

Kriminalisté devětadvacetiletou ženu zadrželi v úterý v Lomnici nad Popelkou. Podezření z křivého obvinění souvisí s předchozím prověřováním Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která zjišťovala, jak Janáková za mřížemi otěhotněla. Mělo k tomu dojít zhruba na přelomu roku ještě když byla ve vazbě v Hradci Králové.

Policie zadržela propuštěnou vražedkyni JanákovouVideo: Policie ČR

Janáková dříve tvrdila, že ji ve věznici znásilnili dozorci, inspekce to ale nakonec vyloučila. „Příslušníci inspekce zjistili na základě genetické expertízy, že otcem dítěte je odsouzený, který ve stejné věznici vykonával trest odnětí svobody,” sdělila mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

„Obviněná žena s kriminalisty spolupracuje a k činu se doznala. Za trestný čin křivé obvinění hrozí pachateli až pětileté vězení,” upřesnila Ježková. Podle ní byl v době zadržení Janákové v Jilemnici na místě přítomen zástupce úřadu sociálně právní ochrany dítěte. „Se souhlasem matky bylo dítě dočasně umístěno do nemocničního zařízení,” dodala mluvčí.

Dozorci nejsou otcem dítěte vražedkyně Janákové, potvrdila inspekce

Krimi

Janákovou, jejího manžela Jaroslava (30) a jejich kumpána Martina Herzána (43) poslal letos soud na 30, 28 a osm let do vězení. Soud ale musel Janákovou propustit, protože otěhotněla.

Po propuštění pobývala ve Vrchlabí a Jilemnici, na konci srpna porodila. Rovněž si změnila jméno na Nová.

Reklama

Související články

Vražedkyně Janáková si změnila jméno

Petra Janáková odsouzená na 30 let do vězení za vraždu a přípravu dalších čtyř, kterou letos pustili z vězení kvůli těhotenství, si změnila jméno. Nyní se...

Výběr článků

Načítám