Hlavní obsah

Soud poslal bývalého advokáta Michala na šest let za mříže za krácení daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský vrchní soud v úterý poslal bývalého advokáta Davida Michala za krácení daní při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách na šest let do vězení. Zpřísnil prvoinstanční rozsudek, podle kterého si měl za mřížemi odpykat pět let. Podnikateli Ferdinandu Überallovi potvrdil odvolací senát pětiletý trest. Verdikt je pravomocný. Muži vinu od počátku odmítají.

Foto: Jan handrejch, Právo

David Michal na archivním snímku

Článek

Podle soudu nebylo pochyb, že se muži dopustili trestného činu. „Oba obžalovaní jednali úmyslně. Chtěli zatajit daňovou povinnost,” uvedla členka odvolacího senátu Helena Kutzlerová.

Soud uložil Michalovi také peněžitý trest ve výši 3,65 milionu korun a na deset let mu zakázal vykonávat advokacii. Überall musí zaplatit 500 tisíc korun. Finanční úřad s nárokem na zaplacení škody odkázal na civilní řízení.

Michal s rozsudkem zásadně nesouhlasí. „V každém případě budu podávat dovolání,” uvedl po skončení jednání. Michal i Überall tvrdili, že daně v ČR odvádět neměli.

Policie navrhla obžalovat Rittigova právníka Michala z krácení daní

Krimi

Muži úmyslně nepodali v roce 2016 u českých finančních úřadů daňové přiznání a nezaplatili daň z příjmů právnických osob, a to konkrétně „nastrčených” kyperských společností Varvadi Limited a Certonia Trading Limited.

Zkrácení daní obžaloba vyčíslila na 29,8 milionu korun, odvolací soud částku snížil na zhruba 28 milionů.

Nemovitosti v Hodkovičkách vlastnila společnost Randwick Trade se sídlem v ČR. Podle obžaloby uplatnili Michal s Überallem opci na akcie Randwicku prostřednictvím firmy Certonia.

Následně akcie údajně účelově prodali firmě Varvadi za kupní cenu 151 milionů korun, aniž tento převod oznámili příslušnému rejstříkovému soudu. Nakonec akcie prodali nejméně za 201 milionů společnosti FINEP Modřany.

Osvobození Rittiga a Dvořáka v jízdenkové kauze je definitivní

Krimi

Obžalovaní muži u hlavního líčení poukazovali na to, že Borgula je oba obžaloval už v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik a Michala také v případu tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical.

Michal byl již pravomocně odsouzen v souvislosti se zmanipulovanými zakázkami Nemocnice Na Homolce, a to ke dvouletému podmíněnému trestu a peněžitému trestu 2,4 milionu korun.

Tento trest soud nynějším verdiktem zrušil a uložil mu trest souhrnný.

V kauze Oleo bývalého advokáta justice pravomocně osvobodila. Soudy ho společně s Rittigem definitivně zprostily viny i v kauze údajného vyzrazení utajované zprávy BIS a spolu s Überallem i v případu dopravního podniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám