Hlavní obsah

Soud osvobodil policistu Budíka viněného z vyloupení pošty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský krajský soud osvobodil karlovarského policistu Jana Budíka kvůli nedostatku důkazů. Dal tak za pravdu karlovarskému okresnímu soudu, který sice Budíka dvakrát osvobodil, ale státní zástupkyně se vždy odvolala. Poslední rozhodnutí krajského soudu je už definitivní.

Foto: Jan Hloušek
Článek

Podle obžaloby měl Budík v prosinci 2002 předat úřednici na karlovarské poště vzkaz, aby mu vydala peníze. Pracovnice pošty mu předaly více než 13 000 korun a pachatel utekl.

Úřednice jej ale údajně poznaly o dva dny později, když na poštu přišel zaplatit. Podezřelý policista je synem bývalého náměstka karlovarského policejního ředitele Vladimíra Budíka a jeho případ spustil aféru, kvůli níž bylo odvoláno vedení karlovarské policie včetně jeho otce. [ více]

Pět kriminalistů je teď obžalováno z toho, že vyšetřování poštovní loupeže mařili. Čelí obžalobě ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Z toho byla původně podezřelá i karlovarská státní zástupkyně Zuzana Blažková, která stane příští týden před kárným senátem pražského vrchního soudu. [ více]

Jednání senátu bylo před časem přerušeno, aby policie zjistila, zda Blažková nespáchala trestný čin. To se ale neprokázalo.

Předseda senátu Pravoslav Polák ve čtvrtek uvedl, že podle něj i nadále zůstává řada otázek, které zůstaly nezodpovězeny. Poukázal například na to, že kdyby byla rekognice pachatele prováděna procesně správně, přinejmenším by se zvýšila pravděpodobnost, že se svědkyně nemýlí.

"Kdyby byly všechny procesní úkony prováděny procesně správně, byli bychom v jiné důkazní situaci. Lze tak jen konstatovat, že orgány činné v přípravném řízení svoji povinnost nesplnily. A tak přes značnou míru pravděpodobnosti, že žalovaný je pachatelem, pro řadu pochybností soud nesmí a nemůže obžalovaného uznat vinným a nezbylo mu, než odvolání státního zástupce zamítnout," dodal Polák. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám