Hlavní obsah

Soud hledá místnost, kde bude řešit neštěstí ve Studénce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studénka

Případ velkého železničního neštěstí ve Studénce, při kterém přišlo v roce 2008 o život osm lidí, dostane přece jenom na starost Okresní soud v Novém Jičíně. Tento týden o tom rozhodl Vrchní soud v Olomouci, který posuzoval věcnou příslušnost. Soudce nařídí hlavní líčení nejpozději na květen.

Článek

Problém ale je, že novojičínský soud nedisponuje místností, do níž by se vešli všichni zájemci, jejichž počet může překročit stovku. Předseda novojičínského soudu Jiří Hanzelka řekl Právu, že nyní se hledá vhodná místnost, kde by se mohl případ projednat.

Tak velkou jednací síní, do které by se tolik lidí vešlo, bohužel nedisponujeme
soudce

Podle Hanzelky se do soudní síně musí vejít nejenom deset obviněných a všichni jejich obhájci, ale je nutno počítat s dalšími 95 lidmi, kteří byli při vlakovém neštěstí zraněni, případně s pozůstalými po obětech. Všichni mají podle zákona právo se hlavního líčení účastnit, pokud budou chtít.

Očekává se také obrovský zájem novinářů nejenom z České republiky, ale i z Polska. „Tak velkou jednací síní, do které by se tolik lidí vešlo, bohužel nedisponujeme,“ řekl Hanzelka.

Nabídnutý Dělnický dům

V průběhu příštího týdne by podle něj měl soud rozhodnout, jak se situace vyřeší. Zástupci soudu se pojedou podívat přímo do Studénky, kde starosta města nabídl prostory místního Dělnického domu.

„Úplně nejjednodušší by ale bylo, kdyby nám velkou jednací síň nabídl ostravský krajský soud. Bylo by to spojeno s minimálními finančními výdaji. Budeme proto jednat s kolegy z Ostravy, zda nám tuto místnost poskytnou a zda by to příliš nenarušilo chod krajského soudu,“ doplnil předseda novojičínského soudu.

Nehodu nepřežilo osm lidí

Jedno z největších železničních neštěstí v českých dějinách se stalo 8. srpna 2008 na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a Olomoucí. Na koleje ve Studénce spadl rekonstruovaný silniční most, do kterého hned poté narazil mezinárodní rychlík. Osm lidí při nehodě zemřelo, dalších 95 jich bylo zraněno. Škoda přesáhla 177 miliónů.

Kvůli obecnému ohrožení je obžalováno celkem deset lidí převážně z firem, které byly za rekonstrukci silničního mostu odpovědné. Některým z nich hrozí až desetileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám