Hlavní obsah

Soud chyboval, když zastavil stíhání příslušníka StB za atentát z 50. let

Brno

Česká justice podle Nejvyššího soudu (NS) chybovala, když zastavila stíhání Stanislava Tomeše, bývalého příslušníka komunistické tajné služby. Tomeš se údajně podílel na bombovém útoku, při němž v roce 1957 zemřela manželka štrasburského prefekta. Stíhání 86letého Tomeše loni zastavil Městský soud v Praze zejména kvůli špatnému zdravotnímu stavu muže a délce řízení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

NS konstatoval porušení zákona, verdikt nižší instance ale zvrátit nemůže. Bombovým atentátem na prefekta departmentu Bas-Rhin československá tajná služba údajně reagovala na sbližování Německa a Francie. Podezření mělo padnout na německou organizaci.

Bomba byla maskovaná jako krabice na doutníky. V květnu 1957 ji otevřela manželka prefekta, která na místě zemřela. Případem se zabýval Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Kromě Tomeše, který jakoukoliv vinu popíral, obvinil úřad také Milana Michela, dalšího bývalého agenta. Justice však řízení v roce 2007 přerušila. Michel v roce 2010 zemřel, Tomešovo stíhání loni definitivně ukončil pražský soud.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová s tím nesouhlasila, proto podala stížnost pro porušení zákona. Pokud však Nejvyšší soud zjistí porušení norem ve prospěch obžalovaného, nemůže verdikt zvrátit. Rozhodnutí ale má význam pro další podobné kauzy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám