Hlavní obsah

Do babyboxu v Teplicích někdo odložil novorozenou holčičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Do babyboxu v Teplicích v úterý odpoledne někdo odložil novorozenou holčičku. Přikrytá byla modrou dekou s andělíčky. Dostala jméno Bohumíra.

Foto: Právo

Babybox, ilustrační foto

Článek

O dítěti se zdravotníci dozvěděli kolem 13:15, informoval v úterý odpoledne zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Ten dívku pojmenoval Bohumíra po matce Zdeňka Juřici, který je výrobcem babyboxů.

„Holčička je zcela zdravá a má na sobě na chlup stejné oblečení, jako měla holčička, kterou před chvílí z novorozeneckého oddělení propustili," uvedl Hess.

Hess: Prvnímu dítěti z babyboxu je už 15 let. Jeho osud stále řeší soud

Domácí

Dítě tradičně dostane zlatý dukát od České mincovny. Bohumíra je 126. odloženou holčičkou.

V celé zemi bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2006 odloženo 231 dětí, za letošní rok zatím 17. V teplické nemocnici je babybox od roku 2009.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Do šumperského babyboxu odložili čtyřměsíčního chlapce. Měl u sebe rodný list

Domácí

Babyboxy mají i kritiky, kteří uvádějí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám