Hlavní obsah

Smetkova kauza Kriváň se vrací k první instanci

Právo, lek
PRAHA

Kauzou Kriváň zakladatele H-Systému Petra Smetky se musí opět zabývat pražský městský soud, který jej loni poslal na pět let do vězení za sedmnáctimiliónový podvod. Rozhodl o tom ve středu v odvolacím líčení pražský vrchní soud, který případ vrátil k novému projednání.

Foto: Jana Bečková

Před kostelem Svatého kříže

Článek

Smetka se podle obžaloby dopustil podvodu v souvislosti s koupí hotelu Kriváň v centru Prahy. Jako zástupce společnosti Holding a.s. si v roce 1993 vzal od České spořitelny úvěr ve výši 260 miliónů korun na nákup a rekonstrukci nemovitosti. Část peněz však v rozporu s dohodou použil pro vlastní potřeby.

Smetka se od počátku hájil tím, že uvedených 17 miliónů dal realitním kancelářím na zprostředkování nákupu. Přesto jej pražský městský soud loni v dubnu potrestal pětiletým vězením. Podnikatel se však tehdy odvolal a podle dnešního rozhodnutí vrchního soudu se případem nižší instance musí opět zabývat.

Smetkovi hrozí 12 let

Smetka je také jedním z hlavních aktérů soudního procesu, který již téměř rok a půl řeší krach stavební společnosti H-Systém. Podnikatel byl jedním z jejích zakladatelů a podle obžaloby připravil se svými pěti společníky klienty firmy celkem o 1,2 miliardy korun. Dotřetice je stíhán kvůli podvodům s poskytnutím kontroverzních úvěrů pro společnosti okolo H-Systému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám