Hlavní obsah

Školačky zdevastovaly hřbitov na Tachovsku

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERNARTICE

Čtyři desítky opečovávaných hrobů na hřbitově v Bernarticích na Tachovsku vypadají po víkendu jako by se přes ně přehnal uragán. Vytrhané kytky z květináčů, rozlámané sošky, rozbité vázy a poničené lampičky nemá na svědomí přírodní živel, ale dvě školačky z Prahy, z nichž jedné je teprve 11 let.

Foto: Dalibor Szenci

F.O.B.

Článek

"V neděli nám oznámil starší muž, který šel ráno zalít na hrob květiny, že na hřbitově je hrozný nepořádek. Byla tam skutečně spoušť. Všude se válely po zemi umělé i řezané kytky, rozbité sošky s církevními motivy nebo poničené svítilny. Jediný hrob nebyl ušetřen. Vandalové ale naštěstí neponičili kamenné náhrobky," řekl Právu šéf policejního oddělení v Boru u Tachova Karel Fišpera, jehož podřízení případ vyšetřují.

Že na hřbitově řádily mladé dívky, zjistili strážci zákona během několika hodin. "Pomohla nám svědkyně, která ze stromu třešně viděla dvě holky pohybovat se na hřbitově. Byly ale daleko, takže je nepoznala. Protože jsme věděli, že málokdo z vesnických dětí by toho byl schopen, pátrali jsme po cizích. Šetřením jsme jsme se dostali až na dvě děvčata ve věku 11 a 13 let, která přijela k babičce do vsi na víkend. Obě dívky se nakonec přiznaly," pokračoval policejní důstojník.

Na otázku proč nedokázaly odpovědět

Proč to udělaly, nedokázaly rozumně vysvětlit. "Na tu otázku ani jedna z nich nedokázala odpovědět," řekl Fišpera. Případ policisté kvalifikovali jako trestný čin výtržnictví. "Ještě nemáme stanovenou přesnou výši škody. Pachatelky ale vzhledem k jejich nízkému věku potrestány nebudou. Celou věc po zadokumentování odložíme ," uzavřel Fišpera. Starosta Stráže, pod kterou Bernartice patří, řekl, že nic podobného nezažil.

"Bylo to pro mě velké překvapení. Jsem ale potěšen, jak rychle policisté zareagovali a zjistili pachatele. Musím ještě objet lidi v sousedních obcích, aby se přišli podívat na hřbitov a zkontrolovat, jakou škodu mají na hrobech," uvedl starosta Oldřich Hloušek.

Podle psychologů je těžké jednoznačně určit, co dívky motivovalo k tak extrémnímu vandalismu. "U starší z dívek už se projevila puberta. Mohla to být i reakce i na chudé citové prostředí v rodině. Takové jednání bývá typické pro projev vnitřní citové vyprahlosti. Školačky se tím možná chtěly i zviditelnit," reagoval pro Právo na případ klatovský psycholog Karel Havlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám