Hlavní obsah

Škoda za pád mostu ve Studénce je 169 miliónů korun

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Policisté, kteří vyšetřují loňské železniční neštěstí ve Studénce, při němž přišlo o život osm lidí, už mají v rukou všechny potřebné znalecké posudky. Poslední z nich obdrželi minulý týden. Ve čtvrtek také poprvé upřesnili celkovou škodu, její výše se pohybuje okolo 169 miliónů korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lokomotiva zaklesnutá mezi vagóny.

Článek

„Kriminalisté v současnosti zkoumají trestní odpovědnost dalších osob, je předpoklad, že v řádu několika týdnů bude v této věci rozhodnuto" řekla mluvčí novojičínské policie Miroslava Michalková-Šálková. Zatím policie obvinila kvůli nehodě dva lidi, už v lednu ale připustila, že počet obviněných bude vyšší. 

Vyšetřování se opírá o sedm znaleckých posudků, které vyhotovili znalci z různých oborů. Jedná se zejména o posudky ze stavebnictví, hydrauliky, geodézie a bezpečnosti práce.

Do železničního koridoru mezi Ostravou a Olomoucí se zřítil opravovaný silniční most loni 8. srpna. Krátce poté do trosek narazil mezinárodní rychlík Comenius. Kromě osmi mrtvých měla nehoda na svědomí také 80 zraněných, z toho deset lidí bylo zraněno těžce.

Kriminalisté zatím vyslechli 180 lidí a obvinili dva inženýry společnosti Bögl a Krýsl, která se na opravě podílela jako subdodavatel. 

Přesná výše způsobené škody je vyčíslena na 168,68 miliónu korun. Je to o 30 miliónů více, než se dosud uvádělo. Největší škoda vznikla na zničeném vlaku a činí 120 miliónů korun. Škodu ve výši 13,1 miliónu utrpěl Moravskoslezský kraj, na dalších 12,6 miliónu je vyčíslena škoda, kterou utrpěla firma ODS Dopravní stavby Ostrava, která byla generálním dodavatelem mostu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Studénce stojí po tragédii nový most

V šibeničním termínu sedmi měsíců postavili stavbaři ve Studénce na Novojičínsku nový most přes železniční koridor. Ten původní spadl při rekonstrukci vloni 8....

Výběr článků

Načítám