Hlavní obsah

Sitta starší odmítl vypovídat u soudu, proti Rittigovi mluvil na policii

Právo, Matěj Říha

Zakladatel tiskárny Neograph (nyní SPM - Security Paper Mill) Vladimír Sitta starší v pondělí odmítl vypovídat v kauze údajného tunelování peněz z pražského dopravního podniku. Soudu své rozhodnutí, které umožňuje zákon, zdůvodnil tím, že nechce případně způsobit nebezpečí trestního stíhání svému synovi. Ten je v případu dalším hlavním svědkem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Sitta st. (vpravo) na archivním snímku z roku 2015.

Článek

Sitta se svým synem před osmi lety upozornil na poradenskou smlouvu se společností Cokeville Assets, která sídlí na Panenských ostrovech. Přes ní podle policie putovaly provize z výroby jízdenek k lobbistovi Ivo Rittigovi. Konkrétně podle spisu mělo jít o 17 haléřů z každé prodané jízdenky.

Klíčovým svědkem je v této věci Sittův syn, který byl nedávno pravomocně zproštěn obžaloby z tunelování Neographu. [celá zpráva] V jeho kauze však podal státní zástupce dovolání k Nevyššímu soudu, proto Sitta starší nevypovídal.

„Mám obavu, že bych svojí výpovědí mohl způsobit trestní stíhání,“ vysvětlil Sitta starší.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Soud tak četl jeho obsáhlé výpovědi, které Sitta starší učinil na policii při vyšetřování jízdenkové kauzy. V nich Sitta mluvil proti Rititgovi i dalším obžalovaným. Například při výpovědi na policii vysvětloval, že tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik nebyl hlavní činností tiskárny. Naopak šlo spíše o okrajovou záležitost.

„Přeťal jsem penězovod a netušil jsem, jaký dopad to bude mít,“ řekl detektivům Sitta k důvodům, proč se rozhodl smlouvy s dopravním podnikem vypovědět.

Z mého pohledu je použitelná výpověď z přípravného řízení.
státní zástupce Adam Borgula

K výpovědi se prý rozhodl kvůli tomu, že nechtěl, aby se s firmou dostal na šikmou plochu. Na policii si nebral servítky třeba vůči někdejšímu řediteli dopravního podniku Martinovi Dvořákovi, který rovněž v jízdenkové kauze patří mezi obviněné. Prohlásil o něm třeba, že ho do funkce nainstaloval Rittig s primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Státní zástupce Adam Borgula nepovažuje za problém to, že Sitta starší nevypovídal. „Z mého pohledu je použitelná výpověď z přípravného řízení,“ řekl Borgula.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám