Hlavní obsah

Silničář měl zachránit eurodotaci podfukem. Chtějí to na mě hodit, hájil se u soudu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl jsem jen obyčejný poslíček, a teď to chtějí na mě hodit. Tak se v pondělí před plzeňským soudem hájil bývalý technický náměstek domažlické Správy a údržby silnic (SUS) Antonín Schleiss. Hrozí mu několik let vězení za to, že měl podfukem urychlit úřední proces nabytí stavebního povolení na rekonstrukci silničního průtahu obcí Lísková k hraničnímu přechodu, a zažehnat tak riziko, že Plzeňský kraj přijde na tuto stavbu o mnohamiliónovou dotaci z Evropské unie.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Exnáměstek domažlické Správy a údržby silnic Antonín Schleiss před soudem

Článek

„Podmínkou pro uzavření smlouvy pro získání dotace bylo dodání projektu včetně stavebního povolení do 7. března 2011,” připomněl žalobce Václav Průcha.

„Obžalovaný sám či prostřednictvím jiných osob úmyslně předložil na úřad rozdělující evropské dotace v jihozápadních Čechách (ROP Jihozápad) nepravdivý doklad v podobě rozhodnutí stavebního povolení Městského úřadu v Domažlicích z 23. 2. 2011 s vyznačenou doložkou nabytí právní moci ke dni 3. března 2011, ačkoliv věděl, že v tomto termínu nemohlo být toto stavební povolení pravomocné, neboť nebylo doručeno všem účastníkům stavebního řízení,“ dodal.

Podle něj jeden z těchto účastníků stavebního řízení Daniel Balcar pobýval v tomto období v zahraničí a nebyl tak schopen převzít dané rozhodnutí k termínu, na který bylo vázané čerpání dotace ve výši 55 miliónů korun.

Věděl, že se to nedá stihnout

Ze spisu vyplývá, že 5. března 2011 obdržel ROP Jihozápad kompletní dokumentaci, jejíž součástí bylo i zmiňované stavební povolení, kde je Balcarův podpis, že dokument převzal 23. února a vzdává se práva na odvolání. V tu dobu ale prokazatelně cestoval po střední Americe. Balcar vystupoval z pozice majitele pozemku sousedícího s opravovanou silnicí. A právě on mohl mít ke stavebnímu povolení oprávněné výhrady, neboť jak se ukázalo už v průběhu realizace stavby, odvodnění z nové komunikace ústí přímo na jeho pozemek, který je tak stále podmáčený, a tím i znehodnocený.

„V polovině února 2011 jsem dostal od nařízených e-mail, že na akci Lísková bude nutné zajistit stavební povolení do 7. března. To mělo být vydané 23. února, kdy od té doby mohly teprve běžet další kroky jako předání dokumentu účastníkům řízení a lhůty pro jejich případné odvolání. Věděl jsem, že se to v žádném případě nedá stihnout,“ vypovídal Schleiss.

Průtah obcí Lísková
Projekt Lísková byl rozdělen do dvou etap. V srpnu 2012 putovala z ROP na účet Plzeňského kraje první část dotace ve výši 43,7 miliónu korun, žádost o platbu za druhou etapu už ale ROP pozastavil do uzavření policejního vyšetřování. Teď hrozí, že kraj bude muset vrátit i první část dotace.

V tomto duchu také odepsal nadřízeným s tím, že tento termín je nesplnitelný. Na základě jeho negativního stanoviska proběhla na domažlické pobočce SÚS 22. února schůzka, kde byl přítomen například tehdejší krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer. „Bylo tam řečeno, že smlouva o dotaci musí být za každou cenu zavřena a musí se proto udělat všechno,“ pokračoval Schleiss.

On sám dostal za úkol obejít účastníky stavebního řízení a předat jim stavení povolení a přesvědčit je, aby zároveň podepsali papír, že se vzdávají práva na odvolání.

„V tu dobu už bylo jasné, že pan Balcar tady není a tak jsem se zeptal, jestli má vůbec cenu ty lidi obíhat. Bylo mi uloženo, že se to musí udělat. Když jsem opětovně nadřízeného upozorňoval, že s tím doručením stavebního povolení bude problém, protože skutečně Balcar tady nebyl, bylo mi řečeno, abych to dotáhl dokonce, že je to třeba,“ řekl dále exnáměstek.

Byl jsem jen poslíček, tvrdí obžalovaný

Tvrdil, že lejstro s podpisy účastníků stavebního řízení předal vedoucímu odboru dopravy domažlické radnice Vratislavu Šantrochovi až 17. března, kdy se vrátil Balcar a údajně to také popsal. Na otázku soudce, jak si vysvětluje to, že se stavební povolení s doložkou právní moci dostalo do kanceláře ROP Jihozápad už 5. března, nedokázal odpovědět.

„Já to opravdu nevím. Byl jsem jen obyčejný poslíček, který měl pouze za úkol oběhnout lidi, nechat si podepsat převzetí stavebního povolení a vzdání se odvolání. Tím to pro mě skončilo. Ale jak jsem si přečetl výpovědi některých svědků, tak to teď chtějí hodit, na mě protože jsem už nepotřebný,“ prohlásil Schleiss.

Soud bude pokračovat v dubnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám