Hlavní obsah

Šílený střelec zřejmě připravoval další vražednou akci

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

Lidé v celé republice si mohou vydechnout. Pachatel, který minulý týden ve čtvrtek v lese u Nedvědice na Brněnsku a pak v neděli v lese u Malíkovic na Kladensku zastřelil tři náhodné oběti, je od středečního rána za mřížemi. Podle policie chystal se chystal na další vražednou akci.

Článek

"Získané indicie při zadržení nasvědčují, že se chystal na další akci. Nedá se vyloučit, že by se toho dopustil už dnes (ve čtvrtek), zítra či pozítří," řekl ve středu na tiskové konferenci v sídle středočeského policejního ředitelství šéf vyšetřovacího týmu Michal Mazánek.

Zadrženého osmadvacetiletého vysokoškoláka policejní komisař obvinil z vraždy na více osobách a opětovné vraždy. Obviněn z přípravy další vraždy nebyl. I když podle Mazánka se určitá příprava dá předpokládat. "Jde o přípravu zbraně, odchodnou cestu a podobné znaky. Více se dozvíme z výslechu," poznamenal Mazánek.

Ministr vnitra František Bublan označil zadržení pachatele za úspěch policie. "Motiv zatím není znám, a nelze vyloučit, že žádný motiv neměl," poznamenal Bublan s tím, že může jít o psychopatickou osobu, která střílela bez jakéhokoli motivu.

Polohu těl aranžoval

Rychlé odhalení šíleného střelce z vysokou pravděpodobností veřejnost ochránilo před hrůzou sériových vražd páchaných ze zhoubné nenávisti k lidem. Oběti neznal, neoloupil, ale zřejmě polohu mrtvých těl aranžoval. U Nedvědice tak, že mrtvá těla manželů byla nalezena v lineální poloze, kdy měla hlavy u sebe a nohy každý na opačné straně.

"Původní polohu zastřeleného u Malíkovic neznáme. S tělem s ní před naším příjezdem manipulovali ze strany rodiny oběti a zdravotničtí záchranáři," řekl Murín.

Na pistoli měl zbrojní průkaz

Obviněný studoval na více vysokých školách v různých městech, mimo jiné v Brně. Dosud žádné studium nedokončil. Na místa činu jezdil malým osobním autem, který patřil některému z nejbližších příbuzných. Autem jel minulý týden ve čtvrtek do Nedvědice, kde několika výstřely zavraždil starší manžele, kteří šli do lesa na dřevo. Stejným autem v neděli přijel do lesa u Malíkovic, kde čtyřmi výstřely zavraždil kladenského podnikatele na houbařské procházce se psem.

"Pachatel měl řádný zbrojní průkaz. Zbraň držel legálně. Více střelných zbraní jsme zatím nenalezli," řekl šéf středočeské mordparty Michal Murín.

K zadržení pomohla i svědectví obyvatel v okolí místa vraždy u Malíkovic. "Jedna z podstatných svědectví byla od osob, které viděli v neděli pachatele, jak se pohybuje v lese," ocenil pomoc veřejnosti Murín.

O vzetí obviněného do vyšetřovací vazby dnes rozhodne soud. K objasnění motivů vraždy a určení jeho duševního stavu budou přizváni soudní znalci z oboru psychiatrie a psychologie. Podle obvinění může být šílený střelec ze Slaného odsouzen i k doživotnímu vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie: Střelec z lesů je student VŠ

Policisté ve čtvrtek ráno ve Slaném zadrželi muže, který v minulých dnech zastřelil tři lidi v lese na Brněnsku a Kladensku. Právu to potvrdila středočeská...

Výběr článků

Načítám