Hlavní obsah

Šest let zneužíval dítě, sedm bude sedět

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

K sedmiletému trestu vězení odsoudil v pátek senát Krajského soudu v Hradci Králové devětadvacetiletého Petra Hoffmana z Přelouče. Uznal jej vinným, že asi šest let pohlavně zneužíval a později i znásilňoval dceru své přítelkyně. Hoffman obvinění v celém rozsahu odmítl a označil jej za pomstu dívky, které chtěl údajně nahradit otce a byl na ni přísný.

Foto: Jan Volný
Článek

Soudci tomu ale neuvěřili a přiklonili se k názoru státní zástupkyně Hany Flídrové. Ta poukázala na evidentní špatný psychický stav dnes šestnáctileté dívky. "Při výslechu před soudem se celá třásla rozrušením. Třes rukou i celého těla nelze podle znalců předstírat. Její výpověď koresponduje s výpověďmi nepřímých svědků i se zjištěním znalců," sdělila Flídrová.

Většina svědků potvrdila, že Hoffman se i před nimi k dívce choval spíše milenecky než otcovsky. Obžalovaný se podle rozsudku dopouštěl žalovaných činů mezi lety 1996 až 2002. Bydlel v té době u své přítelkyně. Ta svolila, aby Hoffman přespával v té části přepaženého dětského pokoje, kde měla lůžko i její dcera. "Svlékal ji, osahával na těle a přirození, nahý si na ni lehal a uspokojoval se," uvedla Flídrová.

Od poloviny roku 1998 s dívkou opakovaně souložil a od jejích dvanácti let nutit k orálnímu sexu. "Minimálně patnáctkrát jí svázal ruce nebo ji přivázal k posteli, bil ji a nutil zhruba jednou týdně k souloži. Jednou ji přinutil k orálnímu sexu v lese u Holic, kde byli na procházce," stálo mj. v žalobě.

Děvče se nikomu nesvěřilo

"V první fázi mělo k Hoffmanovi pozitivní vztah, který se později změnil na vnitřně konfliktní a v poslední fázi ve vysloveně odmítavý. Je smutné, že matka dítěte neobjevila žádné varovné signály o tom, co se děje," prohlásila Flídrová v závěrečné řeči.

Matce se děvče svěřilo teprve poté, co se Hoffman odstěhoval. "Vždycky, když jsem si něco podobného přečetla, divila jsem se, že se na to včas nepřišlo. Teď jsem se na vlastní kůži přesvědčila, jak je těžké to objevit. Dcera celou dobu nic nenaznačila," řekla matka poškozené.

Podle znalců to bylo mj. proto, že Hoffman postupem času vypěstoval u dívky závislost na sobě a způsobil odcizení mezi ní a matkou.

Vedle sedmiletého trestu by se Hoffman měl podrobit sexuologicko- psychiatrickému léčení v ústavu.

Verdikt ještě není pravomocný. "Uvažuji o tom, že podám odvolání, mým představám by odpovídal osmiletý trest," sdělila Flídrová. Lhůtu k vyjádření si ponechal i Hoffman.

Reklama

Výběr článků

Načítám