Hlavní obsah

Sepisoval nehodu, horlivý strážník mu dal za zády odtáhnout auto

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Představte si situaci, že jedete v autě po městě a na křižovatce do vás nabourá nepozorný řidič. Zatímco s ním sepisujete na místě nehody protokol pro pojišťovnu, vozidlo vám za zády nechá odtáhnout strážník městské policie, protože jste se podle něj dopustili přestupku za špatné parkování. Musíte zaplatit pokutu a ještě náklady na odtah.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda na záznamu kamery z autaVideo: Právo

 
Článek

Tohle není vtip, nýbrž realita v Plzni. Loni v listopadu projížděl Michal Šlajer Kotkovou ulicí. Na křižovatce s Poděbradovou ulicí mu nedala přednost řidička a narazila do zadního boku jeho vozu, který se nárazem otočil kolem své osy a zůstal stát uprostřed silnice.

Řidič zjistil, že má kolo zablokované promáčknutým blatníkem a nemůže odjet. Aby nepřekážel uprostřed křižovatky, vozidlo odstavil k okraji chodníku a šel do auta provinilé řidičky, která ho zaparkovala deset metrů od křižovatky ve slepé uličce.

Foto: Právo

Nabourané auto, které strážník nechal odtáhnout.

„Začali jsme vyplňovat formuláře o nehodě. Asi po patnácti minutách jsem si ve zpětném zrcátku všiml, jak mi auto odváží odtahová služba městské policie. Vyběhl jsem ven, mával jsem na ně a snažil se je zastavit, což se mi nepovedlo,“ popisoval Šlajer situaci, která ho evidentně zaskočila.

Pokutu nakonec nedostal

Vydal se proto na záchytné parkoviště, které je necelého půl kilometru od místa nehody.

„Tam jsem se snažil strážníkovi objasnit okolnosti, za jakých jsem stál u křižovatky. Vylíčil jsem mu, co se stalo, že si určitě musel všimnout, že auto je havarované a nepojízdné. Nenechal si to vysvětlit, chtěl po mně pokutu za špatné parkování. Jen jsem nevěřícně kroutil hlavou,“ pokračoval Šlajer.

Foto: Právo

Nabourané auto, které strážník nechal odtáhnout.

Pak přišel další šok, vozidlo mu vydali, jen když podepsal, že uhradí odtažné. To nezaplatil stejně jako pokutu, cítil se ukřivděný. A začaly se dít věci.

Letos v lednu si ho předvolali úředníci oddělení dopravních přestupků magistrátu města k podání vysvětlení. „Tam mi řekli, že jsem měl porušit zákon o silničním provozu tím, že jsem neoprávněně zastavil a stál s vozidlem ve vzdálenosti kratší než 5 metrů před hranicí křižovatky ulic Kotkova a Poděbradova a 5 metrů za ní. Tak jsem jim znovu zopakoval, jak k tomu došlo,“ popisoval Šlajer další peripetie.

Foto: Právo

Nabourané auto, které strážník nechal odtáhnout.

Úředník, který dostal jeho případ na starost, oznámení městské policie o přestupku za špatné parkování shodil ze stolu.

„Z mé strany je to odložené. Pán ode mne pokutu nedostane,“ řekl pracovník magistrátu. Když se prý seznámil s fotodokumentací, tak byl z toho také překvapený. „Všiml jsem si, že auto je nabourané. Pak jsem mluvil s jeho řidičem, který mi to potvrdil, a vysvětlili jsme si to,“ dodal.

Městská policie: Odtah byl v pořádku

Pro Šlajera ale anabáze neskončila. Minulý měsíc dostal od soudu platební rozkaz, podle kterého musí Správě veřejného statku města Plzně (SVS) zaplatit náklady spojené s odtahem vozidla ve výši 1630 korun a dalších tisíc korun jako náklady na soudní řízení. „Proti tomu jsem si podal odpor, takže by mělo proběhnout klasické jednání,“ uzavřel Šlajer.

K soudu ale možná ani nedojde. Pokud totiž Šlajer doloží, že městská policie činila buď v rozporu se zákonem, nebo na jeho hraně, může ředitel SVS odtažné prominout.

Městská policie se za strážníka postavila. „Odtah vozidla byl proveden v souladu se zákonem,“ reagoval inspekční strážník Michal Huspek.

Reklama

Výběr článků

Načítám