Hlavní obsah

Seniorka půjčila muži z internetu miliony na kakaové boby, na letišti ho čekala marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba rok posílala 71letá žena z Královéhradecka peníze muži, kterého znala z internetové komunikace jako Francouze řešícího byznys s kakaovými boby. Tvrdil, že má velkou zakázku, potřeboval kvůli ní ale založit. Poškozená mu po částech poslala celkem osm milionů korun. Pak se obrátila na policii, protože údajný obchodník za ní nepřiletěl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu v pátek informovala mluvčí policie Iva Kormošová, podle níž se minulý týden obrátila na kriminalisty 71letá žena, která přišla o osm milionů korun. Peníze postupně poslala muži, na kterého narazila při komunikaci na sociálních sítích na internetu. Ačkoliv Francouz se zajímavou obchodní zakázkou působil podle ženy důvěryhodně, ukázalo se, že šlo nejspíš o podvod.

„Jelikož obdržel velkou zakázku na kakaové boby na Pobřeží slonoviny, potřeboval založit. Během roku z ženy vylákal na dopravu, zaměstnance, pronájem vozidel a další služby osm milionů korun. Peníze, které sliboval vrátit po návratu ze zahraniční služební cesty, mu žena posílala v eurech na různé zahraniční účty,“ popsala mluvčí.

Ačkoliv se jednalo o anonymní známost na dálku, která stála jen samé peníze, navíc celkem značnou sumu, začalo ženě vrtat hlavou, že není něco v pořádku, až když na muže čekala zhruba hodinu na letišti, kam měl po předchozí domluvě přicestovat.

Žena se zamilovala přes internet. Údajnému lékaři ze Sýrie poslala čtyři miliony

Bezpečnost

„Nedočkala se a on přestal komunikovat a od té doby se již neozval. Žena se pak dostavila na policejní služebnu,“ zmínila Kormošová.

Případ kriminalisté vyšetřují jako podvod, za který hrozí až osmileté vězení.

Případ zapadá do dlouhé řady podobných podvodů, které se v posledních letech výrazně množí, přitom se odehrávají podle téměř totožného scénáře – anonymní uživatel internetu vzbudí smyšleným profilem důvěru u ženy, která mu s vidinou partnerství nebo byznysu pošle spoustu peněz, které z oběti vymámí důmyslnou hrou na city. A kolikrát to nejsou jen úspory, ale poškozené si často kvůli tomu i půjčí, načež se po dotyčném slehne zem.

Chci se dostat z armády, prosil falešný voják ženu z Náchodska. Poslala milion

Krimi

Kriminalisté před neznámými lidmi z internetu varují a zdůrazňují, že návod k tomu, jak se vyhnout vysátí vlastního konta, je celkem jednoduchý, jen stačí mít důsledně na paměti pravidlo – „kdokoliv se může vydávat za kohokoliv“.

„Nikdy neposílejte ‚přátelům‘ ze sociálních sítí peníze. Je velký předpoklad, že své úspory nikdy neuvidíte,“ dodala Kormošová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám