Hlavní obsah

Senior se pokusil zabít nájemníka vidlemi, hrozí mu až 20 let

Právo, pko
Brno

Zuřivým útokem vidlemi vyvrcholily loni v polovině září spory šestasedmdesátiletého Františka Hospůdky a jeho pětatřicetiletého nájemníka. Neshody se senior rozhodl vyřešit tak, že se chopil vidlí a pokusil se muže bodnout do hlavy a do hrudníku. Jen díky velkému štěstí a pohotovosti napadeného nedošlo ke smrtelnému zranění. Hospůdkovi hrozí před brněnským krajským soudem za pokus o vraždu až 20 let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Útok se odehrál 15. září večer v zádveří verandy rodinného domku v obci Nárameč na Třebíčsku. „Útočník si nejprve ověřil pod záminkou, že si chce odnést z domku nějaké svoje věci, zdali se muž skutečně nachází uvnitř domku. Po chvíli dohadování s nájemníkem ale z místa odešel. Poté si v kůlně vedle domku vzal vidle a vrátil se zpět na verandu,“ popsal začátek případu kriminalista František Brabec.

S ohledem na použitý nástroj a způsob vedení útoku obviněný věděl, že může dojít k zasažení životně důležitých orgánů.
žalobce

Podle obžaloby Hospůdka na svého nájemníka zavolal, a když otevřel dveře, vyrazil důchodce do útoku. „Provedl neočekávaný prudký výpad vidlemi drženými oběma rukama s hroty směřujícími dopředu na obličej. Napadený sice instinktivně uhnul hlavou, ale přesto byl jedním hrotem zasažen do oblasti zubů a nosu,“ konstatoval státní zástupce.

Obžalovaný se ihned poté napřáhl k další ráně směřující na hrudník, tu se už ale nájemníkovi podařilo vykrýt a seniorovi vidle vytrhl z ruky. Ten se poté dal na útěk.

„S ohledem na použitý nástroj a způsob vedení útoku obviněný věděl, že může dojít k zasažení životně důležitých orgánů, zejména mozku, srdce, plic nebo velkých cév, a že tak může poškozeného usmrtit, čehož také zamýšlel dosáhnout. K fatálnímu následku nedošlo jen díky neovlivnitelným okolnostem, zejména díky aktivnímu a účinnému odporu poškozeného a jeho vcelku úspěšnému vyhnutí se oběma výpadům vidlemi,“ dodal žalobce.

Soud by mohl verdikt vynést v nejbližších dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám