Hlavní obsah

Senior Balda je terorista, potvrdil soud čtyřletý trest za kácení stromů na trať

Novinky, kub
Praha
Aktualizováno

Důchodce Jaromír Balda (71) půjde na čtyři roky do vězení za terorismus, rozhodl v úterý pravomocně Vrchní soud v Praze v odvolacím jednání. Muž sympatizující s SPD chtěl podnítit nenávist vůči muslimským uprchlíkům, a pokácel proto předloni ve Středočeském kraji stromy na železniční koleje. Chtěl vyvolat dojem, že akce je dílem islamistických teroristů.

BEZ KOMENTÁŘE: Jaromír Balda v soudní síniVideo: Novinky

 
Článek

Vrchní soud projednával odvolání proti verdiktu Krajského soudu v Praze, který Baldovi uložil letos v lednu čtyřletý trest. Odvolal se Balda i státní zastupitelství. Trestní senát soudce Zdeňka Sováka oba podněty zamítl, a potvrdil tak předchozí verdikt.

Balda se tak definitivně stal prvním člověkem v Česku, kterého soud poslal do vězení za teroristický útok. Jeho obhájce navrhoval skutek přehodnotit a označit jej jako obecné ohrožení, soud na to ale nepřistoupil.

Podle rozsudku Balda útočil v červnu a červenci 2017, když pokácel dva stromy na koleje. V okolí tratě ještě rozházel letáky psané latinkou a záměrně zkomolenou češtinou, aby vyvolal dojem, že akce je dílem islamistických teroristů. V obou případech do stromů narazil vlak, jen šťastnou shodou okolností ale nevykolejil a nikomu ze dvou desítek cestujících se nic nestalo.

„Trest byl uložen pod spodní hranicí trestní sazby a odvolací soud to shledal jako rozhodnutí správné a vycházející z provedených důkazů a skutkových zjištění,“ řekl soudce Sovák v odůvodnění usnesení svého senátu. Soud rovněž rozhodl, že Balda musí podstoupit psychiatrické léčení, které může probíhat ambulantně.

Ještě před konečným verdiktem měl obžalovaný, který přišel s pomocí berel v doprovodu vězeňské eskorty z vazby, možnost sdělit soudu své závěrečné slovo k případu. Balda se soudu snažil vysvětlit, že jeho chování bylo ovlivněno několika okolnostmi: vedlejšími účinky léků na vysoký krevní tlak, podle něj znepokojivou společenskou situací v souvislosti s uprchlickou vlnou v Evropě a na to navazující vyjádření vrcholných politiků.

„Měl jsem jen strašný živočišný strach o naši zemi, naše písničky. Vše, co jsem dělal, nebylo vedeno zlými úmysly. Chtěl jsem pomoci všem těm lidičkám. Suďte mě lidsky, nechtěl jsem nikomu ublížit,“ uzavřel Balda, který dosud nebyl soudně trestán.

Rozsudek nad teroristou Jaromírem BaldouVideo: Novinky

Balda se k činům přiznal. Před soudem se hájil tím, že útok nebyl nijak zvlášť připravený, ale jednal údajně na popud snů o valících se vlacích plných migrantů. Předpokládal rovněž, že vlaky před padlými stromy zastaví nebo jimi bezpečně projedou.

U teroristického útoku je trestní sazba mezi pěti a patnácti lety, soud nakonec přistoupil k mimořádnému snížení trestu pod spodní hranici, zejména s ohledem na Baldovu zmenšenou příčetnost a také jeho věk.

Šířením nenávistných textů chtěl Balda podle svých slov vzbudit pozornost české veřejnosti a vlády. „Chtěl jsem, aby se ty chytrý český hlavičky pozvedly nad zlatý český ručičky a uvědomily si, co se může stát,“ vysvětloval dříve soudu Balda, který sympatizuje s SPD.

Odsouzený například při předvolební kampani této strany Tomia Okamury poskytl bezúplatná plnění za více než 12 tisíc korun a hrál na mítincích na harmoniku a podobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám