Hlavní obsah

Senátorův syn seká latinu, soud mu odpustil půlku trestu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Odsouzený syn senátora Václava Chaloupka má šanci dostat se za dobré chování z vězení dřív, než mu vyprší tříletý trest za loupežné přepadení poslíčka s pizzou. Podle informací Práva rozhodl plzeňský okresní soud o jeho podmíněném propuštění. Ve středu odpoledne rozhodnutí potvrdil odvolací krajský soud. Sedmadvacetiletý Chaloupek byl následně propuštěn na svobodu.

BEZ KOMENTÁŘE: Chaloupek přichází k soudu. Archivní videoVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle rozsudku okresního soudce Jiřího Fikara splnil odsouzený všechny předpoklady, aby mu mohl být zbytek trestu odpuštěn.

„Svým chováním a plněním povinností ve věznici prokázal polepšení a může se od něho očekávat, že v budoucnu povede řádný život,“ píše se v odůvodnění rozsudku.

Kromě zkušební doby soud Chaloupkovi stanovil ještě dohled probačního úředníka. Původně dostal Chaloupek za loupež společně se dvěma dalšími kumpány jen podmíněný trest. Žalobce ale uspěl s odvoláním a krajský soud senátorova syna poslal v červenci 2016 na tři roky do věznice s dozorem.

Brutální útok

„Jednalo se o velmi brutální útok, obžalovaní poškozenému zasadili rány pěstí, kopali do něj,“ prohlásil při odůvodnění rozsudku předseda senátu odvolacího soudu Eduard Wipplinger.

Upozornil na to, že to byl právě Chaloupek, který s nápadem poslíčka přepadnout a okrást ho o peníze přišel. „Také jako první použil násilí,“ zdůraznil soudce.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Václav Chaloupek čeká na rozsudek u krajského soudu v Plzni.

Incident se odehrál v listopadu 2015. Trojice mužů si rozvozce pizzy tehdy objednala do jednoho plzeňského bytu. Mezi dveřmi ho srazili k zemi, zmlátili ho a obrali o kasírtašku s více než sedmnácti tisíci, které pak roztočili ve striptýzovém baru.

Sám Chaloupek před soudem tvrdil, že poškozeného neudeřil, ale jen ho držel pod krkem, aby se nemohl bránit. „Čin jsem spáchal v opilosti,“ dodal Chaloupek, který má v trestním rejstříku už dva záznamy za krádež a výtržnictví.

Věznice prý nikoho nenapraví

To byl také důvod, proč mu odvolací soud změnil podmíněný trest na nepodmíněný. „V jeho případě už není možné působit výchovným trestem,“ zdůvodnil rozhodnutí soudce Wipplinger.

Podle mínění Chaloupkova advokáta Ludvíka Rösche věznice málokoho napraví. „Spíše se v ní naučí negativa, která ještě neumí,“ prohlásil před soudem Rösch. Ten sedí v plzeňském zastupitelstvu za politické hnutí Občané patrioti, za které byl Chaloupek starší zvolen do Senátu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám