Hlavní obsah

Senátorovi ČSSD naměřili 144km/h, zřejmě přijde o řidičák

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliš těžká noha na plynovém pedálu se nevyplatila senátorovi Janu Látkovi (ČSSD). Před dvěma týdny uvízl šedesátiletý politik v síti hříšníků při víkendové dopravně-bezpečnostní akci na Domažlicku. V místě, kde je povolená devadesátka, prosvištěl kolem policejního radaru rychlostí 144 km/h. Zřejmě přijde o řidičský průkaz.

Foto: cssd.cz

Senátor Jan Látka

Článek

„V úseku mezi obcemi Staňkov a Křenovy překročil šedesátiletý řidič Škody Octavie povolenou rychlost o 54 km/h,“ uvedla Dagmar Brožová z domažlického policejního ředitelství s tím, že spis o dopravním přestupku už policie postoupila k vyřízení správnímu orgánu.

„Důvody překročení rychlosti řidič neuvedl, neprokázal se ani žádným průkazem zákonodárce,“ doplnila Brožová.

Za přestupek, kdy řidič překročí povolenou rychlost mimo obec o více než 50 km/h, hrozí podle Brožové pokuta od pěti do deseti tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel až na jeden rok. „Navíc řidič dostane pět trestných bodů,“ dodala policistka.

Přiznal chybu

Sám Látka přiznal, že udělal chybu. „Doteď ani nevím, jak rychle jsem vlastně jel. Byla to vyšší rychlost, ale kolik přesně, netuším. Čekám, až mi přijde předvolání,“ prohlásil. Pro přestupek měl své vysvětlení.

„Při výjezdu z obce jsem předjížděl auto, které zrychlilo, tak jsem malinko také zrychlil a najednou jsem měl rychlost vyšší, než jsem měl mít,“ řekl Látka.

Jako senátor má dvě možnosti, jak může být za přestupek projednáván. Buď se nechá vyřešit v přestupkovém řízení před správním orgánem, nebo může požádat o disciplinární řízení před příslušnou komorou parlamentu.

„Žádnou imunitou jsem se neoháněl ani ohánět nebudu, takže půjdu před přestupkovou komisi. Nemám s tím sebemenší problém,“ uzavřel.

Jenže jeho případ skončil na stole úředníků domažlické radnice, kterou jako starosta osm let vedl. Zda se úřad z projednávání této věci vyloučí, není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám