Hlavní obsah

Soud v Liberci rozplétá, kdo může za utonutí šestiletého chlapce

Liberec

Okolnostmi nešťastné události, při níž na koupališti v Českém Dubu na Liberecku v létě 2020 utonul šestiletý chlapec, se začal ve středu zabývat Okresní soud v Liberci. Chlapec šel k vodě v rámci letního tábora, policie obvinila z usmrcení z nedbalosti 38letého Tomáše Mádra, který byl zástupcem hlavního vedoucího. Hrozí mu až šest let vězení.

Foto: Michael Polák, Právo

Tomáš Mádr (vlevo) u soudu v Liberci

Článek

„Velice se omlouvám chlapcově rodině, ale nezavinil jsem to já jako osoba,“ napsal obžalovaný v prohlášení, které ve středu předal soudu a které za něj přečetla soudkyně.

Sám ho přečíst nechtěl, požadoval totiž, aby mohl vypovídat bez účasti zástupců sdělovacích prostředků. V tom mu ale soudkyně nevyhověla.

Mádr měl na táboře působit jako zástupce hlavního vedoucího a programový vedoucí. K tragédii došlo už druhý den tábora v době, kdy hlavní vedoucí odjel s jednou dívkou na vyšetření do nemocnice.

Jeho pravomoci hlavního vedoucího i oddíl malých chlapců pak měl podle obžaloby převzít právě Mádr.

Žalobce poslal před soud vedoucího tábora kvůli utonutí chlapce na Liberecku

Krimi

„Dozor u nejmladších chlapců ale ponechal na dvou praktikantech a sám na terase u kiosku popíjel pivo,“ uvedl státní zástupce.

Obžalovaný se při odpovídání na dotazy soudkyně bránil tím, že jako zástupce převzal starost o provozní věci tábora, nikoliv o oddíl nejmenších chlapců. „Určitě mi (hlavní vedoucí) nepředal oddíl, kde byl oddílovým vedoucím,“ uvedl obžalovaný.

„Neměl jsem žádný oddíl, proto jsem od koupaliště odešel na záchod ke kiosku. Tam byla návštěva, která přijela na tábor, tak jsem se k ní posadil,“ vysvětlil.

U soudu se ve středu četly také výpovědi dětí, které byly v osudnou dobu na koupališti. Jedna dívka popsala, že šestiletý chlapec, který ještě neuměl plavat, si ve vodě hrál na nafukovacím kruhu.

Pak ho z něj ale jiní kluci odstrčili, podle dívky ne surově a zřejmě ne úmyslně. „On spadl z kruhu, ponořil se pod vodu a pak už jsem ho neviděla,“ popsala dívka.

Před soudem ve středu vypovídali také hlavní vedoucí tábora i oba praktikanti oddílu malých chlapců. Oba praktikanti po dotazech soudkyně nebo obhajoby připustili, že děti v oddíle malých chlapců měli mít na starosti patrně právě oni.

Pro chlapce, který vyrůstal v pěstounské péči u svých prarodičů, přiletěl na koupaliště velice rychle po vytažení z vody vrtulník a převezl ho do nemocnice v Praze v Motole. Úmrtí už se ale podle lékařů nedalo zabránit.

Kvůli utonutí čtyřleté dívky v bazénu policie obvinila dva lidi

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám