Hlavní obsah

Šéfa zásobování věznice na Mírově odvedli v poutech

Právo, Radim Vaculík

Velké pozdvižení zažili minulý týden vězni i dozorci v nejstarší, největší a zároveň nejstřeženější věznici Mírov na Šumpersku. Do areálu tohoto bývalého hradu si totiž vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) přišli pro tamního šéfa zásobování.

Článek

„Přišli lidi z generální inspekce a kordonem odvedli v řetězech přímo před očima vězňů hlavního provianťáka, tedy vedoucího kuchyně,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj k akci GIBS.

Podle zjištění Práva dotyčný civilní zaměstnanec Vězeňské služby ČR více než rok údajně podváděl při dodávkách masa, přičemž jeho komplicem byl řez­ník, který věznici zásoboval.

Provianťák mu prý nechal proplácet faktury za zboží, které dodal buďto v menším množství, než stálo v papírech, nebo údajně dokonce vůbec. Škodu vězeňská služba teprve vyčísluje, ale odhadem se pohybuje v řádech statisíců korun.

Falšovali faktury

„Vedoucí referátu stravování a výživy Věznice Mírov je podezřelý, že se spolumajitelem nejmenovaného řeznictví falšoval a nadhodnocoval faktury na dodávky masa,“ potvrdil informace redakce Robert Blanda z generálního ředitelství vězeňské služby.

Dodal, že případ odhalili sami zaměstnanci v rámci své kontroly a obrátili se pak na pracovníky inspekce. Ti následně zatkli jak zaměstnance z Mírova, tak i soukromého řezníka, a oba obvinili z podvodu a také z pokusu o něj.

„Od 23. listopadu vede GIBS trestní stíhání dvou osob, z nichž jedna je tzv. civilní zaměstnanec Věznice Mírov a druhá bez vazeb na jmenovanou věznici. Trestný čin podvodu spočíval ve vylákávání plateb za zboží věznici skutečně nedodané, a to po dobu přesahující rok,“ sdělil včera Právu dozorující žalobce Jakub Grmela z olomoucké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ostravě.

Dodal, že obviněným hrozí dva roky až osm let vězení, stíhaní jsou nyní na svobodě.

Mírov, kde sedí i řada doživotně odsouzených včetně Jiřího Kajínka, kterému se odtud dosud jako jedinému podařilo v říjnu roku 2000 utéct, už jeden podobný zátah v minulosti zažil. Předloni v únoru tam provedla razii policie, a to kvůli nelegální distribuci zakázaných anabolik mezi vězni, na níž se podílel i jeden z dozorců.

Počátkem letošního listopadu za to šumperský okresní soud rozdal třem lidem zatím nepravomocně podmínečné tresty, hlavnímu distributorovi, který ve věznici pykal za jiný zločin, pak osm měsíců za mřížemi. Anabolika pro něj podle verdiktu nakupoval rovněž souzený bývalý dozorce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám