Hlavní obsah

Šéf vězeňské akademie je mimo službu, vyšetřuje ho inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stráž pod Ralskem

Kvůli podezření z několika přečinů zprostila vězeňská služba výkonu služby ředitele vzdělávacího zařízení. Případ řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která podrobnosti kvůli počátku vyšetřování nesdělila. Není tedy zatím zřejmé, kterých paragrafů se prověřování týká, případně zda se jedná o trestné činy.

Foto: Mapy.cz

Sídlo Akademie Vězeňské služby ČR ve Stráži pod Ralskem

Článek

Informaci o prověřování ve čtvrtek Novinkám potvrdila mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby Markéta Prunerová.

„Vězeňská služba ctí presumpci neviny, nicméně vzhledem k okolnostem je v tuto chvíli ze zákona povinna zprostit ředitele Akademie Vězeňské služby ČR výkonu služby,“ sdělila mluvčí.

Jaká případná provinění se prověřují, Prunerová neupřesnila, podle ní dostala vězeňská služba informaci o „možném spáchání několika přečinů“ ze strany ředitele akademie.

Inspekce loni obvinila výrazně víc vězeňských dozorců

Krimi

„V tuto chvíli žádné další informace podávat nemůžeme,“ dodala.

GIBS, která má na starost vyšetřování příslušníků policie, celníků a lidí z vězeňské služby, nebyla sdílnější. Její mluvčí Ivana Nguyenová pouze potvrdila informace poskytnuté vězeňskou službou s tím, že případ je ve fázi vyšetřování.

Zproštění výkonu služby podle zákona v praxi znamená, že státní zaměstnanec práci nevykonává, vzhledem k zásadě presumpce neviny nejde o vyhazov, ale dotyčný dále dostává plat, který je však nižší.

Z informací na webu vězeňské služby vyplývá, že zmíněným ředitelem je František Vlach, který funkci zastává od roku 2015. 

Zmínky o něm jsou ale jen v tiskových zprávách z dřívějška, jinak v sekci webu týkající vedení instituce se již neuvádí, kdo jí šéfuje, zmiňují se jen zástupci ředitele.

Vězeňská akademie se sídlem ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku v Libereckém kraji je vzdělávacím zařízením ministerstva spravedlnosti a spadá pod vězeňskou službu. Má školit nově nastupující příslušníky a civilní zaměstnance věznic.

Zaměstnanec věznice nosil trestancům za úplatky mobily

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám