Hlavní obsah

Šéf Lesní správy Lány Balák u soudu odmítl vinu i v kauze těžby kamene

– Kladno

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák u kladenského soudu odmítl vinu i ve své kauze, která se týká těžby kamene v Lánské oboře. Podle obžaloby Balák porušil povinnosti při správě cizího majetku. Soud se začal případem zabývat ve čtvrtek, Balák vypovídal. V květnu kladenský soud Baláka v jiné kauze nepravomocně odsoudil za ovlivnění veřejné zakázky. Tehdejší verdikt zněl nepodmíněný tříletý trest vězení, i v tomto případě se Balák cítí nevinný.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Miloš Balák

Článek

V aktuální kauze podala státní zástupkyně obžalobu letos v srpnu. Podle ní Balák porušil zákon v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře, rozsah těžby byl podle kriminalistů větší, než bylo oficiálně vykázáno. Škoda měla přesáhnout jeden milion korun. V případě prokázání viny a odsouzení by vedoucímu Lesní správy Lány mohlo hrozit až pět let vězení. Soud bude pokračovat výslechy svědků, podle předpokladů potrvá do příštího roku.

Šéf lánské lesní správy dostal tři roky natvrdo

Krimi

Nepravomocný rozsudek se týkal veřejné zakázky na druhou etapu zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Podle obžaloby Balák zakázku ovlivnil, když nezákonně zjednal výhodu pro firmu Energie – stavební a báňská (ESB). Soudce Petr Sedlařík Balákovi uložil vedle nepodmíněného trestu vězení čtyřletý zákaz činnosti a peněžitý trest 1,8 milionu Kč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lesní správa Lány

Odsouzen byl i manažer společnosti ESB Libor Tkadlec, který dostal podmíněný trest a peněžitý trest. Firma ESB má zaplatit přes pět milionů korun a má podle rozsudku mít tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Všichni obžalovaní od začátku odmítají, že by se dopouštěli nezákonného jednání.

Pro Mynáře zůstává Balák nevinný

Domácí

Balák zatím zůstává ve funkci, protože jeho nadřízený, kterým je prezidentův kancléř Vratislav Mynář, po vynesení rozsudku uvedl, že chce v případu dál ctít presumpci neviny. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám