Hlavní obsah

Se stížností na odškodňování pozůstalí po Kočkovi neuspěli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Trojice pozůstalých po Václavu Kočkovi mladším neuspěla u Ústavního soudu (ÚS) s návrhem, který zpochybňoval způsob odškodňování blízkých zavražděného a jejich postavení při procesu. Návrh podaly Kočkova přítelkyně s dcerou, jimž soud v trestním řízení nepřiznal náhradu škody a odkázal je na občanskoprávní řízení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohumír Ďuričko u soudu

Článek

Připojil se také Kočkův otec Václav, jemuž soud už přiřknul 240 000 korun. Navrhovali, aby Ústavní soud vyslovil, že právní úprava procesního postavení poškozených v trestním řízení je nedostatečná.

Kočku mladšího zastřelil v pražské restauraci Monarch hoteliér Bohumír Ďuričko. Soudy mu za vraždu uložily trest 12,5 roku vězení. Ďuričkovo dovolání proti trestu za vraždu nyní zkoumá Nejvyšší soud. „Rozhodnutí zatím nepadlo, řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Střelbě předcházela roztržka

Pozůstalým, kteří podali ústavní stížnost, vadí, že podle rozsudku střelbě předcházela roztržka a strkanice. Kočka mladší při ní údajně nejméně jednou udeřil Ďurička do obličeje. Kočkovi příbuzní to popírají a obávají se, že tento náznak spoluodpovědnosti oběti za následek ovlivní výši odškodnění.

"Nepřesný popis skutku obsažený ve výrokové části odsuzujícího rozsudku je základem pro občanskoprávní řízení, který nemůže občanskoprávní soud přezkoumávat," stálo ve stížnosti. ÚS ale stížnost pokládá za předčasnou.

Nepřípustný zásah do činnosti soudů

"Pokud by tato interpretační otázka byla Ústavním soudem věcně posouzena dříve, než o ní soudy v občanskoprávním řízení rozhodnou, mohlo by dojít k nepřípustnému zásahu do rozhodovací činnosti obecných soudů," uvedl v usnesení soudce zpravodaj Vladimír Kůrka.

Kočkova přítelkyně a její dcera nedostaly na rozdíl od jeho otce náhradu újmy kvůli tomu, že mezi nimi neexistoval oficiální příbuzenský vztah. Podle trestního soudu se také žádným důkazem neprokázalo, že žili ve společné domácnosti. Pozůstalí však tvrdili, že Kočka mladší žil s přítelkyní asi pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám