Hlavní obsah

Sběrač kovů z Příbramska si přišel na miliony. Soud ho teď potrestal za nezaplacení daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbram

O Michalu Sýkorovi z Příbramska se dá říct, že patří mezi nejpilnější sběrače kovů. Během čtyř let odevzdal do výkupu přes 100 tun převážně měděných kabelů a vydělal tak miliony korun. Jenže jeho nezdaněné příjmy neušly pozornosti finančního úřadu, který mu dodatečně vyměřil téměř čtyřmilionovou daň z příjmu a podal na něj trestní oznámení.

Foto: Jaroslav Švehla , Právo

Ilustrační foto

Článek

Sedmačtyřicetiletý muž nakonec skončil před příbramským okresním soudem, který ho minulý týden potrestal tříletým vězením s podmíněným odkladem na pět let. Rozsudek je pravomocný. „S obžalovaným jsem uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou soud schválil,“ potvrdil Novinkám příbramský státní zástupce Tomáš Holý.

Podle obžaloby prodal Sýkora do sběrných suroviny v období od roku 2018 do roku 2022 kovový odpad za bezmála 11 milionů. „Státu neodvedl daň ve výši 3,9 milionu korun,“ stojí v rozhodnutí soudu. Odsouzený muž dlužnou částku státu nezaplatil a je nyní v insolvenci.

Majitel sběru si ho prý nepamatuje

Odkud pocházel odevzdaný šrot, nechtěl státní zástupce komentovat. Není to ani obsahem schválené dohody o vině a trestu. V přípravném řízení k tomu Sýkora odmítl vypovídat.

„Můj klient se k žalované trestné činnosti doznal. Dohodou se státním zástupcem tak bylo účelu vedení trestního řízení dosaženo,“ reagoval na soudní verdikt Sýkorův obhájce Rostislav Netrval.

Jak Novinky zjistily, nejčastěji odvážel Sýkora šrot do sběrných surovin v Březnici. Jejich majitel tvrdí, že si na něj nepamatuje. „Jezdí sem spousta lidí,“ uvedl s tím, že původ odpadu ho nezajímá. „Pravidla jsou taková, že každý výkup je evidován podle dokladu totožnosti dotyčné osoby,“ uzavřel podnikatel.

V Rusku ukradli 56tunový železniční most

Koktejl

Reklama

Související témata:
Sběrači kovů

Výběr článků

Načítám