Hlavní obsah

Šampion v boxu před soudem. Podle žalobce těžce zranil hosta v erotickém klubu

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Má dva tituly českého šampióna. Teď ale čeká profesionálního boxera Václava Pejsara boj v úplně jiném ringu. Ve středu stanul před soudem jako obžalovaný ze zločinu těžkého ublížení na zdraví, za což může skončit ve vězení až na deset let.

Obžalovaný Pejsar (v bílé košili) u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Obvinění 36letého sportovce souvisí s loňským incidentem v erotickém klubu Pamela v Plzni. Pejsar se tam tehdy jako ochranka společně s druhým vyhazovačem Jindřichem Burianem dostali do konfliktu se dvěma Ukrajinci, které následně vyvedli z podniku a přitom je údajně bezdůvodně fyzicky napadli. Pejsar měl jednomu z nich způsobit vážná zranění.

Šampion v boxu měl zranit hosta, hrozí mu 10 let

Krimi

„Obžalovaný Pejsar jim poté, co si oba Ukrajinci dali na baru pivo a chtěli jít do patra za účelem sexu, řekl, že v Pamele být nemohou. Poté jednoho z nich chytil za paži, aby ho vyvedl ven. Přitom ho opakovaně udeřil pěstí do břicha,“ uvedl státní zástupce Michal Klíma.

Napadený cizinec skončil v nemocnici s natrženými játry. Druhého Ukrajince pak podle Klímy Burian několikrát praštil do obličeje, žádné fatální zranění mu však nezpůsobil. Státní zástupce ho proto viní pouze z ublížení na zdraví a výtržnictví.

Burian se přiznal a uzavřel se žalobcem dohodu o vině a trestu. Soud ji schválil a uložil mu osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na 15 měsíců. Pejsar dohodu odmítl, nesouhlasil s tím, jak je skutek popsán v obžalobě.

U soudu odmítl vypovídat. Právu už dříve řekl, že celá věc je pro něj hodně nepříjemná. „Samozřejmě že mi to na klidu nepřidá. Tady nejde ani tak o mě, ale mám rodinu. Nechci, aby mě moje děti měly za nějakého kriminálníka a magora, co mlátí lidi,“ uvedl Pejsar.

Za vražedný útok sekerou padl v Plzni výjimečný trest

Krimi

Vždy se prý snaží vyhýbat jakýmkoliv konfliktům. „Jsem především sportovec. Nemám zapotřebí si honit ego tím, že budu někoho jen tak tlouct. Bohužel někdy přijde situace, že se dostanete do šlamastyky, ani nevíte pořádně jak,“ dodal pro Právo boxer.

Podle prezidenta České boxerské asociace Svatopluka Žáčka je třeba posuzovat případ od případu. „Jsou tady boxeři, co jim říkám šmejdi, kteří toho zneužívají a mlátí lidi na potkání. Neznám detaily toho, co se v Plzni stalo, ale víme, jak se v takových podnicích chovají a čeho jsou schopni opilí hosté. Tím ale neříkám, že schvaluji nepřiměřenou obranu,“ řekl v reakci na případ Žáček.

Obecně podle něj platí, že box je sportem džentlmenů. „V tomto duchu se naše svěřence snažíme vychovávat,“ uvedl prezident boxerské asociace.

Pejsar je aktuálně držitelem mistrovského pásu v křížové váze (do 91 kg), který získal letos v létě v Ústí nad Labem, když už po pár desítkách vteřin knokautoval svého soupeře Davida Vicendu. Na sklonku roku má titul obhajovat v zápase v pražské Lucerně s Vasilem Ducárem, kterému patří aktuálně 64. místo ve světovém žebříčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám