Hlavní obsah

Samozvaní čističi odstranili nápisy ze sochy maršála Koněva

– Praha

Skupina několika lidí vyčistila v sobotu nápisy na soše maršála Ivana Koněva v Praze 6. Policie je zkontrolovala, ale žádné protiprávní jednání nezjistila. Kdo a proč sochu vyčistil policie nesdělila.

Počmáraný pomník maršála KoněvaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Policie přijala oznámení o lidech, kteří likvidují nápis na soše kolem jedné hodiny odpoledne.

„Hlídka zjistila, že několik osob na místě vyčistilo nápis na soše. Všechny policisté ztotožnili, ale podle prvotních informací se osoby nedopustily žádného protiprávního jednání,“ řekl Novinkám mluvčí policie Jan Rybanský s tím, že nemá informace o tom, že by byla způsobena nějaká škoda.

Podle zpravodaje ČTK na místě zmizel z podstavce nápis "Ne krvavému maršálovi, nezapomeneme" a letopočty včetně roku 1968. Na podstavci ale nadále zůstávají patrné stopy červené barvy.

Foto: Filip Dušek, ČTK

Několik lidí částečně očistili sochu maršála Ivana Koněva v Praze 6.

Mluvčí radnice Prahy 6 Ondřej Šrámek v sobotu pro ČTK odmítl, že by očištění sochy maršála Koněva iniciovala radnice městské části. Podle něj šlo zřejmě o soukromou iniciativu. "Naše akce to určitě nebyla. Pan starosta (Ondřej Kolář) jasně řekl, že dokud se s ruskou ambasádou nezačne konstruktivně jednat o tom, kam tu sochu přesunout, tak tam ta barva zůstane," řekl Šrámek.

Nápis a letopočty

Sochu někdo počmáral v noci na čtvrtek. Podle zjištění reportéra Novinek na sochu někdo napsal: „Ne krvavému maršálovi! Nezapomeneme.” Na podstavci se objevila rudá barva a také letopočty 45, 56, 61 a 68. Policie po pachateli pátrá.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Počmáraná socha maršála Koněva.

Kvůli počmárání sochy si ruské ministerstvo zahraničí v pátek předvolalo chargé d'affaires českého velvyslanectví v Moskvě a vyjádřilo důrazný protest proti „zhanobení“ pomníku maršála Koněva v Praze.

Kolem Koněvovy sochy panuje kontroverze, v minulosti se objevila iniciativa žádající její odstranění. Pomník se dlouhodobě stává terčem vandalů, například loni v květnu jej někdo polil růžovou barvou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám