Hlavní obsah

S mačetou v ruce chtěl po známém peníze. Teď s komplicem stojí u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posilněni alkoholem a vyzbrojeni mačetou vnikli loni v prosinci do olomouckého bytu svého známého, kde po něm a jeho přítelkyni požadovali peníze, a nakonec tam ukradli mobilní telefon, tablet a elektrické jednokolo. Případ Davida Gábora a Marka Šrámka ze Šternberka začal v úterý rozplétat Okresní soud v Olomouci.

Soud s lupiči ze Šternberka.Video: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Oběma mužům hrozí za porušování domovní svobody, vydírání, loupež, krádež ve spolupachatelství a Gáborovi i za nebezpečné vyhrožování až deset let za mřížemi.

Ke kriminálnímu jednání podle obžaloby došlo loni 20. prosince v bytě ve Foerstrově ulici v Olomouci a také venku před domem. Dlouholetí kamarádi Gábor se Šrámkem se tam vydali v doprovodu dvou známých, s nimiž předtím u Gábora na zahradě ve Šternberku popíjeli alkohol a holdovali drogám. Dorazili kolem 17.26 hodin, zazvonili na domovní zvonek, představili se pod falešnou identitou, vstoupili dovnitř a potom i neoprávněně vnikli do bytu zmíněného známého. Dveře do něj byly otevřeny.

Gábor v doprovodu Šrámka na známého křičel, že přítelkyně, s níž muž žije, jeho sestře slíbila, že u ní bude pracovat jako prostitutka, požadoval po něm 15 tisíc korun a mával mu před obličejem mačetou s čepelí dlouhou 40 centimetrů. Tou předtím i potom ohrožoval každého, kdo se mu zrovna „připletl“ do cesty.

Zavolám kamarádovi a ten tě za pět tisíc zabije. Soud poslal do vězení tyrana a stalkera

Krimi

Když pak známý přítelkyni zavolal, Gábor mu telefon vzal a zeptal se jí, zda je ochotna zaplatit mu, když z bytu odejde. „Zdůrazňoval, že je čtyři měsíce z vězení a ví, že tam půjde zpět. Že je mu jedno, zda někomu něco udělá, a podtrhl to slovy adresovanými Šrámkovi: střel ho,“ uvedla státní zástupkyně.

Dál pak prý pokračoval s tím, že známého sám klidně zastřelí či rozseká na kusy, pokud mu žena nějaké peníze nepošle. Nadiktoval jí číslo svého účtu, a když ta ze strachu o přítele na něj poukázala pět tisíc korun, z bytu odešel. Přitom odcizil mobilní telefon, tablet a elektrickou jednokolku v hodnotě 1300 korun.

Před domem se pak ještě dostal do konfliktu s mužem, který ho oslovil s žádostí, aby si přeparkoval auto. „Vyhrožoval mu, že na něj vytáhne mačetu, co má v autě, a rozseká ho jako jelito a že se známým si to už mačetou vyřídil,“ dodala žalobkyně.

Oba muži, kteří v minulosti byli už několikrát odsouzeni mj. za maření úředního rozhodnutí, krádeže a Gábor i za vydírání, k obžalobě přistoupili různě.

Foto: Petr Marek, Novinky

Marek Šrámek (vlevo) a David Gábor (vpravo) u olomouckého okresního soudu.

Šrámek u soudu v úterý využil svého práva a nevypovídal. Prostřednictvím svého advokáta vinu přiznal jen částečně. Odmítl svoji účast na loupeži a vydírání.

Gábor tvrdil, že na podrobnosti toho, co mu obžaloba klade za vinu, si nepamatuje. Připustil, však že některých činů se mohl dopustit.

„Ten den, než jsme se vydali do Olomouce, jsme pili u mě na zahradě. Společně jsme tam žáhli flašku rumu, já sám pak deset, možná dvanáct piv. Dali jsme si i nějaký pervitin a kouřili trávu. Byl jsem namol, mimo,“ prohlásil u soudu.

Důvodem, proč se Šrámkem za známým do metropole Hané vydali, byla podle něj reklamace elektrokoloběžky, kterou od něj koupil a řádně nefungovala. „Chtěl jsem za ni zpátky devět tisíc. On peníze neměl. Dal mi proto tablet, elektrické jednokolo a pak jsme zavolali jeho přítelkyni a domluvili se, že mi na účet, co jsem jí nadiktoval, pošle pět tisíc, a to udělala,“ vypověděl.

Proč si vzal s sebou mačetu, vysvětlit nedokázal. „Nevím, asi proto, že jsem byl pod parou. Ani nevím, zda jsem ji tam vůbec měl. Pokud ano, pochybuji, že jsem ji na někoho vytáhl a šermoval s ní tam. Nebyla ani moje, byla známého, který za námi přišel na zahrádku pít. Nosil ji u sebe běžně. Byl takový. Možná mi ji dal on do ruky,“ konstatoval.

Kvůli neúčasti svědků soudce Vojtěch Dědek další jednání odročil.

Za loupež v klenotnictví dostali dva muži pět a osm let vězení

Krimi

Výběr článků

Načítám