Hlavní obsah

Rusku podezřelou z tunelování miliard dolarů soud pustil z vazby, je pod ochranou ČR

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Po téměř dvou letech strávených v předběžné vazbě má ruská manažerka Taťjana Paraskevičová šanci dostat se na svobodu. Devětačtyřicetiletou ženu, kterou policie zadržela předloni v květnu v Karlových Varech na základě mezinárodního zatykače pro podezření ze spoluúčasti na zpronevěře pěti miliard dolarů (zhruba 100 miliard korun) z kazašské banky BTA, propustil z vazby ve středu Krajský soud v Plzni.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Paraskevičová čekala za mřížemi na to, zda ji české úřady vydají na Ukrajinu, kde je za zpronevěru stíhána. Pokud si státní zástupce do tří dnů nepodá stížnost, cizinka bude volná.

„Ministerstvem vnitra jí byla udělena doplňková ochrana podle azylového zákona na dobu 12 měsíců, což podle trestního řádu zakládá nepřípustnost vydání k trestnímu stíhání. Soud je přesvědčen, že ve vztahu k dotyčné nadále nelze aplikovat předběžnou vazbu coby zajišťovací institut zásadním způsobem omezující její osobní svobodu,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Ředitel banky zadržen ve Francii 

Podle obvinění měla být Paraskevičová, která má i kazašské občanství, nápomocna při tunelování banky jejím bývalým generálním ředitelem Muchtarem Abjazovem. Ten byl loni v červenci zatčen ve Francii a tamní soud minulý měsíc rozhodl o jeho vydání na Ukrajinu. Abjazov tvrdí, že jeho stíhání je politicky motivované, neboť je hlasitým kritikem kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva.

V případu Paraskevičové už jednou Krajský soud v Plzni rozhodoval, a to na začátku loňského roku. Konstatoval, že její vydání na Ukrajinu je nepřípustné s ohledem na informace českého ministerstva zahraničí a helsinského výboru upozorňující na porušování lidských práv trestně stíhaných osob ze strany ukrajinských orgánů.

Vrchní soud v Praze ale rozhodnutí zrušil s tím, že shledal postačující ukrajinské garance, že Paraskevičová při vyšetřování nebude vystavena hrubému zacházení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám