Hlavní obsah

Rus odsouzený za vraždu na Brněnsku chtěl obnovu procesu. Tvrdil, že jen šokovaně přihlížel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Trest 17,5 roku si dál bude odpykávat ve věznici ve Valdicích Magomed Moldijev Israilov z Ruska. Ve středu totiž neuspěl totiž s návrhem na obnovu procesu v případu vraždy, za níž byl odsouzen ještě se svým kumpánem Sajdchusejnem Naurbajevem. Ten ve vězení nesedí, hned po činu zmizel a odsouzen byl ke stejnému trestu jako uprchlý.

Foto: Petr Marek, Právo

Magomed Moldijev Israilov u olomouckého vrchního soudu v roce 2020.

Článek

Dvojice se v roce 2015 vydala z Vídně do jedné z obcí na Brněnsku. Cizinci zřejmě dostali tip na možnou bohatou oběť v podobě staršího muže. Toho přepadli, svázali ho, brutálně zbili a nakonec udusili. Předtím, než z domu zmizeli s přesně nezjištěnými starožitnostmi, ještě dům zapálili a odjeli zpět do Rakouska.

Brněnský krajský soud je v roce 2020 potrestal shodně trestem 17,5 roku vězení, verdikt pak potvrdil jak Vrchní soud v Olomouci, tak Nejvyšší soud. Israilov, který celou dobu popíral, že by měl s vraždou cokoli společného, se ale nyní domáhal obnovy procesu a tvrdil, že má nové důkazy.

Senát brněnského krajského soudu v čele s Ditou Řepkovou se s mužem spojil prostřednictvím telekonference do věznice. „Mám nové skutečnosti, které by mě mohly očistit, je to svědectví o mé nevině. Můj spoluobžalovaný se k vraždě telefonicky přiznal svému známému, dozvěděl jsem se to během jedné návštěvy,“ řekl Israilov.

Muž, který skočil na Sokolovsku pod vlak, byl německý senior

Krimi

Poté popsal, že se s Naurbajevem domluvil ve Vídni, že by mohli oloupit jednoho muže na Brněnsku. „Naurbajev všechno věděl. Přelezli jsme plot a ten muž vyšel z domu. Naurbajev ho chytil a odtáhl ho do domu. Pak mu svázal ruce a nohy, já jsem hledal peníze. Pak za tím člověkem stál a udělal takový rychlý pohyb. Ten muž se začal třást, upadl a umřel. Já byl v šoku,“ hájil se.

Pak naznačil, že vražda prý byla možná domluvená s někým z mužovy rodiny. „Dřív jsem to neřekl, protože jsem byl v šoku. Naurbajev odjel hned druhý den přes Polsko do Ruska,“ dodal.

Na soudní senát ale jeho návrh neudělal dostatečný dojem. „Nové důkazy nemají být hypotetické nebo sporné, nepřezkoumáváme tu předchozí proces. Musely by tu být mimořádné okolnosti, které vyšly najevo až následně,“ konstatovala soudkyně Řepková.

„Pan odsouzený podal další svoji verzi průběhu děje. Soudy všech stupňů už se ale jeho námitkami v rámci tvrzení o nevině zabývaly. A že se Nurbajev údajně přiznal, s tím už také soudy pracovaly, ostatně byl za tento čin také odsouzen,“ zakončila Řepková.

Cizincům, kteří na Brněnsku zavraždili seniora, soud potvrdil 17,5 roku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám