Hlavní obsah

Rumunsko žádá, aby šel podnikatel Příplata do vězení v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika přijala minulý týden žádost Rumunska, aby uznala trest a převzala potrestání podnikatele Františka Příplaty. Ten dostal v Rumunsku osm let za údajné podněcování k vraždě tamního odborového předáka. Příplata však před nástupem do vězení uprchl zpět do Česka. Podle svých slov se bál v Rumunsku o život.

Článek

"Žádost rumunské strany jsme předali brněnskému krajskému soudu, který se jí bude zabývat," uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Podle něj bude pro rozhodnutí soudu podstatné, zda byl soudní proces v Rumunsku v souladu s mezinárodní úmluvou o základních lidských právech a zda byl spravedlivý.

Posoudit Příplatův podíl by mohl soud v Česku

Pokud by brněnský soud neuznal Příplatovy námitky k průběhu procesu v Rumunsku a potvrdil převzetí trestu, může se podnikatel odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci. Jestliže soudy rozsudek z Rumunska neuznají, má rumunská strana možnost požádat o posouzení podílu Příplaty na smrti odborového předáka a vynést nový verdikt.

Brněnský soud již před časem odmítl žádost rumunských úřadů o vydání podnikatele. Soudce tehdy konstatoval, že Česko nevydává své občany. Příplata se v souvislosti se svým stíháním v Rumunsku obrátil na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Tvrdí, že při procesu nedostal šanci prokázat svoji nevinu a že byl proces neregulérní.

Příplata byl v Rumunsku odsouzen za podněcování k vraždě odborového předáka Sahleana v roce 2000. Loni koncem července uprchl z Rumunska do Maďarska a poté na svůj občanský průkaz přicestoval do České republiky. Tvrdí, že je nevinen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám