Hlavní obsah

Rozsudek za napadení Roma nepadl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Proti očekávání nevynesl v pátek Okresní soud v Jeseníku rozsudek nad dvěma mladými muži z Uhelné, kteří v březnu zaútočili na invalidního Roma. Martinu Jašovi (21) a Petru Blajzovi (22), kteří jsou zhruba dva měsíce ve vazbě, hrozí pětileté vězení. Státní zástupce vznesl požadavek, aby soud vyslechl znalce, který má osvětlit charakter zranění.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Soudce Miloš Kubíček proto jednání odročil na 18. června.

Podle obžaloby se oba mladíci potkali s romským vrstevníkem na autobusovém nádraží v Jeseníku. Ačkoliv si jich romský mladík nevšímal, začali ho bezdůvodně slovně napadat. Nadávali mu "černá opice" a Jaš jej pak udeřil pěstí. Když mladík upadl na zem, ještě jednou ho uhodil a kopl do něj. Způsobil mu tak zlomeniny nosních kůstek.

Mladší z útočníků byl následně obviněn z výtržnictví, ublížení na zdraví a hanobení rasy, národa a přesvědčení. Jeho kamarád, který ho k agresivitě povzbuzoval, je stíhaný za napomáhání při ublížení na zdraví.

K útokům dochází opakovaně

Oba skončili v olomoucké věznici, protože se nejednalo o první podobný incident. S dalším místním mladíkem, Martinem Stiskalou, jsou podezřelí z napadení manželů Žigových. Loni v červnu opilá trojice zazvonila u jejich dveří a aby jim otevřeli, tvrdili, že jsou policisté.

Sotva těhotná žena odemkla, udeřili jí dlažební kostkou do obličeje. Jejího manžela pak pořezali. Soud je za to potrestal tříletou podmínkou. Krajské státní zastupitelství v Ostravě však rozsudek zrušilo a vrátilo případ k novému projednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám