Hlavní obsah

Rozsápané tele v Brdech. Podezření je na vlka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsápané tele našel v úterý ráno na pastvě v Chráněné krajinné oblasti Brdy zdejší farmář. Zvíře bylo zadávené a mělo vykousané vnitřnosti. Vše nasvědčuje tomu, že za útokem stojí vlk.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Teď bych se k tomu nechtěl vyjadřovat. Provedli jsme ohledání místa a odebrali vzorky na DNA. Počkáme na výsledky rozborů a pak budeme mít jistotu,“ řekl Novinkám Martin Strnad z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Nechtěl také komentovat, zda připadá v úvahu i jiný predátor. Uvedl pouze, že o výskytu vlka v této lokalitě zatím není jasný důkaz. „Existuje sice nějaká rozmazaná fotka zvířete, ale není to nic průkazného,“ dodal Strnad.

Spekulovat zatím nechtějí ani veterináři. „Dohlíželi jsme na to, aby bylo na místě vše správně zadokumentováno,“ uvedl Richard Bílý z Krajské veterinární správy v Plzni.

Podle farmáře není pochyb, že tele ulovil vlk. „Mám jeho snímek z fotopasti, která je od pastviny vzdálená vzdušnou čarou necelé dva kilometry,“ argumentuje chovatel.

Jak dodal, šlo o týden staré tele. „O víkendu se ztratilo a dnes ráno jsem ho našel takhle zřízené na okraji pastviny pod lesem. Bylo zadávené a mělo vykousané vnitřnosti,“ popsal dále farmář s tím, že podobným způsobem přišel o tele i minulý týden.

„Leželo mrtvé mimo stádo. Za hlavou bylo vykousané. Kolem byla sešlapaná tráva, zřejmě se ho stádo snažilo chránit a predátora odehnalo,“ dodal chovatel.

Vlka bude možno zastřelit. Ale jen v krajních případech

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám