Hlavní obsah

Romům šlo jen o agresi, nevzali peníze ani mobil, říká matka zbitého hocha

Právo, Milan Vojtek
Břeclav
Aktualizováno

Matce chlapce z Břeclavi, který po útoku trojice výtržníků přišel o ledvinu a poškozena byla i játra, vadí, že policie neinformuje o události jako o romském útoku. "Proč jsou tady darebáci chráněni víc než my, kteří poctivě pracujeme a platíme daně,” zlobí se vysokoškolsky vzdělaná soudní překladatelka.

Chlapec neměl cigaretu, tak po útoku tří násilníků leží v nemocniciVideo: Prima FTV

 
Článek

Pro patnáctiletého chlapce se stala cesta centrem Břeclavi v neděli večer osudnou. Trojlístek Romů jej údajně zastavil a chtěl po něm cigaretu. Sportovně založený mladík jim ale nevyhověl, a tak následoval útok. [celá zpráva]

”Jim šlo jednoznačně o tu agresi, o násilí, potřebovali někoho zmlátit. Petro měl u sebe víc než tisíc korun, drahou bundu a dost slušný mobil, ale o nic z toho neměli zájem. Jim šlo jen o to najít slabšího,” řekla Právu matka zmláceného chlapce Oksana Zhyvachivska.

Napadený přivolal matku telefonem, žena jej naložila do auta a dovezla do nemocnice.

“Dnes vím, že to byla chyba, měla jsem volat záchranku, ale v tom stresu jsem chtěla, aby byl co nejdříve v nemocnici. Ptala jsem se, jestli jej kopali do hlavy, ale tu si chránil. Stěžoval si na bolest žeber, až pak se ukázalo, že to odnesly ledviny a játra,” popsala událost matka, která celou noc čekala na výsledek operace.

Mladík přišel o ledvinu, natržená játra se snad zhojí sama. Definitivně se ale může rozloučit s přáním věnovat se aktivně sportu. Posilování a případný další postup směrem k vytouženému kick-boxu je pro Petra navždy uzavřen.

Matka napadeného: Nebudu mlčet

“Vím, že se násilí ze strany Romů dělo, ale říkala jsem si, že nás to nemůže potkat. Teď už vím, že kdykoliv potkám někoho snědého, vzpomenu si na to a budu se bát. Proto nebudu mlčet o tom, co se Petrovi stalo, ať se to už konečně začne řešit,” dodala. Každý podle jejích slov ví, že břeclavské Shopping centrum, v jehož dohledu se napadení odehrálo, je místem, kde se soustřeďují romští výtržníci.

Oficiálně se však o útocích jako o "romských" nemluví. Podle policejní mluvčí Kamily Haraštové jsou ochránci pořádku vázáni zákony. Policisté proto nesmí dělit pachatele podle etnického původu. Uvítají jakékoliv svědectví lidí, kteří se v neděli mezi dvacátou a jednadvacátou hodinou pohybovali poblíž Shopping centra a hotelu Terezka.

“Já věřím, že se ty zákony změní. Ale až bude obětí někdo z rodiny poslanců,” smutně říká matka napadeného.

Nejde o první útok Romů

V Břeclavi se nejedná o první útok agresivních Romů, jejichž obětí byl nic netušící příslušník majoritní komunity. Čtyři Romové podle soudu mají na svědomí útok, při němž v září roku 2010 nejprve napadli vietnamského majitele herny. V jeho podniku hráli na automatech. Byli úspěšní a nějaké peníze vyhráli. Obratem je ale zase naházeli do automatu, a když jim majitel herny odmítl prohrané peníze vydat, napadli jej a zdemolovali podnik.

Následně pak na svém vzteklém tažení městem potkali u kulturního domu nic netušícího devětadvacetiletého muže. Shodili jej ze schodů a na zemi dokopali tak, že má trvalé následky a jeho lebku musel zpevnit implantát.

Soudce, který se případem zabýval, chování čtyřlístku agresorů ve věku 19 až 21 let zarazilo. I před soudem z nich vyzařovala spokojenost nad jejich činem, a proto sáhl po vysokých trestech.

O několik měsíců dříve, v dubnu téhož roku, skončila zábava Romů ve stejném kulturním domě rvačkou asi stovky lidí. Při pokusu policie o ukončení rvačky napadli Romové i policisty a situaci musela uklidnit jednotka těžkooděnců z Brna.

Svéráznou postavou je pak mezi břeclavskými Romy pětatřicetiletý Jiří Daniel. V pouhých čtrnácti letech plácačkou na mouchy znásilnil a surově uškrtil starou ženu. Jako nezletilý tehdy vyvázl bez trestu. Na svém kontě má několik loupežných přepadení, dvě poslední pak vloni, krátce po propuštění z vězení, kam jej soud poslal za loupež na osm let.

Když jej vloni v říjnu policisté předávali do vazby s obviněním ze dvojnásobné loupeže, komentoval to slovy, že je mu to jedno. Ve vězení mu bude fajn. Co prý venku, za mřížemi je králem on, komentoval svou budoucnost Rom.

V Břeclavi žije mezi 26 tisíci obyvatel zhruba tisícihlavá romská komunita, jejíž součástí je skupina vyhlášených násilníků. Před osmi lety zmlátili plavčíky, kteří si je na koupališti dovolili upozornit, že koupání je povoleno jen v plavkách. Čtyřicet Romů je zkopalo, zaútočili i na přivolanou policejní hlídku, jeden útočník se vyzbrojil rozbitou láhví. Ve městě kradou ale i malé romské děti, často dokonce na přímý příkaz rodičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám