Hlavní obsah

Rogalistku sundávali hasiči ze stromu déle než hodinu

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEŠTICE
Aktualizováno

Hasiči za podpory vrtulníku zachraňovali v sobotu po poledni u Přeštic v Plzeňském kraji rogalistku, která uvízla na stromě desítky metrů nad zemí. Po více než hodině záchranných prací se ženu podařilo z nebezpečné pozice asi dvacet metrů nad zemí vyprostit.

Článek

Žena zůstala s rogalem viset na borovici s nepříliš pevnou korunou. Nebyla zraněná, ale sama se na zem nedokázala dostat. Záchranáři na místo vyslali také vrtulník z Líní, ale ten nebyl do záchranné akce nasazen.

„Záchrana z vrtulníku by byla riskantnější než spuštění ženy na zem pomocí lanových technik,“ vysvětlila mluvčí hasičů v Plzeňském kraji Andrea Marešová. Podle ní byla koruna stromu natolik slabá, že by mohla prasknout.

K záchranně použili hasiči vedlejší strom, po kterém jeden ze záchranářů vylezl nad úroveň uvězněné ženy. Poté hasiči s ženou dohodli postup záchrany, protože se žádný muž nedostal až přímo k ní.

Rogalo uvízlé v korunách stromů. Foto: HZS Plzeňského kraje.

„Rogalistka neměla dost sil aby se sama po zajištění vyprostila z lan rogala. Proto se musela odříznout a spustit po pomocném lanu trochu níže. Tam už ji zachytili hasiči a bezpečně spustili na zem,“ doplnila mluvčí hasičů.

Podle ní žena strávila ve větvích stromu více než hodinu. Rogalo zůstalo na stromě zaklíněné o lanka. Hasiči proto strom nakonec porazili, aby bylo možné letoun z větví vyprostit.

Reklama

Výběr článků

Načítám