Hlavní obsah

Rodina se soudí s libereckou nemocnicí o jedenáct miliónů kvůli ochrnutí dcery

Za poškození mozku a celkové ochrnutí pětileté dívky žádají její rodiče po liberecké krajské nemocnici jedenáct miliónů korun. Případem se v pondělí zabýval liberecký okresní soud, který nyní posuzuje znalecké posudky předložené rodinou poškozené dívky a posudky zpracované znalci pro Krajskou nemocnici Liberec.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ se odehrál v noci z 3. na 4. února 2009 na jednotce intenzivní péče dětského oddělení, kde malá pacientka ležela se zánětem hrtanu. Rodiče ji přivezli do nemocnice kvůli tomu, že se doma opakovaně dusila. Na jednotce intenzivní péče holčička v důsledku zástavy srdce upadla do bezvědomí. I přes následnou resuscitaci však u dítěte došlo k poškození mozku.

„Pochybení lékařů odmítáme, jejich postup byl podle posudku soudního znalce v pořádku,“ uvedla mluvčí liberecké nemocnice Barbora Silná. Znalecké posudky předložené rodinou a nemocnicí se ale rozcházejí v pohledu na míru zavinění poškození zdraví u dítěte.

Soudce v pondělí vyslechl lékaře, kteří v osudnou dobu o dítě pečovali, a další svědky, ti by do případu mohli vnést světlo. Případ následně odročil na začátek července.

Odškodné, které rodina po nemocnici žádá, není první takovou žalobou, jíž zařízení čelí. V roce 2010 liberecký soud uznal odškodné ve výši 15 miliónů korun v případě poškození novorozence při porodu. Peníze zaplatil Liberecký kraj, neboť dluh vznikl v době, kdy byl zřizovatelem liberecké nemocnice Okresní úřad v Liberci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám