Hlavní obsah

Říkal si Plyšáček a chystal svatbu s holčičkou. Tanečník z Prahy dostal devět let

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud poslal v pátek na devět let do vězení čtyřicetiletého učitele tance Petra Dostála za pohlavní zneužívání holčiček z mateřských škol v metropoli. Svoje sexuální zaměření nijak neskrýval, založil web pro pedofily a měl otevřeně vztah s šestiletou holčičkou, se kterou chodil do společnosti, kde vystupovali jako zamilovaný pár.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Dostál u souduVideo: Jakub Bartosz, Novinky

 
Článek

Obžalovanému soud navíc nařídil sexuologickou léčbu a zaplacení nemajetkové ujmy dětem zhruba 300 tisíc korun.

Vedle Dostála státní zastupitelství obžalovalo také matku dívky, která nechávala dcerku u tanečníka přespat, ač věděla, že muž je pedofil. Soud jí uložil tříletou podmínku. Rozhodnutí soudu nejsou pravomocná, lze se proti nim odvolat.

„Je zřejmé, že obžalovaný odjakživa věděl, že s ním něco není v pořádku,“ řekla soudkyně Monika Křikavová. Dostál podle ní sice při vystupování u soudu projevoval lítost, směřovala ale hlavně k němu. „Dával najevo lítost, která ale byla střídána až agresivními výjevy, kdy byla vina přesouvána na oběti. Taková rozprávění o tom, že holčičky samy za ním chodily a doprošovaly se a ony byly těmi svůdnicemi,“ řekla soudkyně v odůvodnění verdiktu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Učitel tance Petr Dostál obžalovaný ze zneužívání holčiček

„Oběť nikdy není vinna, odpovědnost dítě nikdy za žádných okolností nemá, vždy je to dospělý,“ zdůraznila Křikavová. Pokud podle ní Dostál něčeho lituje, pak jen sebe sama. „Opakovaně zde vzlykal a tvrdil, že vše, co se stalo, zničilo krásnou lásku,“ citovala soudkyně Dostálova slova o jeho vztahu s děvčátkem, se kterým vystupoval na veřejnosti jako pár.

Kamerové záznamy bez veřejnosti

Křikavová narážela také na kamerové záznamy, které soud při hlavním líčení dříve přehrál jako důkazy a kvůli jejichž obsahu byla z jednání vyloučena veřejnost. Kromě tanečních kroužků a situací ze školky se jednalo i o pornografický materiál. „Co jsme viděli na kamerových záznamech, kterých byla veřejnost ušetřena, tak do krystalické čistoty to mělo daleko. Svědčilo to tomu, že oběti využíval pro své uspokojení,“ dodala soudkyně.

Dostál se k řadě skutků doznal, tvrdil ale, že ne všechno, co popisuje obžaloba, je pravda. Se svou úchylkou se podle svých slov snažil bojovat a vždy si hlídal, aby nikomu neublížil a nikoho nezneužil.

Za své zaměření se nicméně nijak nestyděl a vystupoval ve společnosti i na internetu otevřeně jako pedofil. Založil například web pro stejně zaměřené lidi, na kterém vystupoval pod přezdívkou Plyšáček, prohlásil se také za „pedokrále“. Kriminalisté u něj doma našli při vyšetřování dva terabyty fotek a videí s nezletilými nahými dětmi ve vyzývavých pózách.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Dostál přichází do soudní síněVideo: Marek Bádal, Novinky

Dostálovi hrozilo za znásilnění s těžkou újmou na zdraví pět až dvanáct let, žalobkyně navrhovala trest na horní hranici sazby, tedy 12 let. Matka dívky čelí obžalobě z obchodování s lidmi, za což hrozí osm až patnáct let vězení, státní zástupkyně navrhla osm let.

Dostál se zajímal o zhruba pěti- a šestileté holčičky, které docházely do jeho tanečních kroužků v letech 2015 a 2016. Obžaloba tvrdí, že si obvykle posadil někam stranou některou z holčiček, posadil si ji obkročmo na klín, hladil ji, líbal, držel ji za zadek a penisem se třel o její tělo. Pořizoval si rovněž videonahrávky. [celá zpráva]

Specifickým případem mezi údajně zneužitými holčičkami je šestiletá dcera spoluobžalované ženy, která svou dcerku svěřovala Dostálovi několikrát týdně a nechávala ji u něj přespávat, ačkoliv věděla, že muž je pedofil a dochází mezi nimi k intimním situacím.

Holčičku si chtěl jednou vzít a mít s ní děti

Tento „vztah“ trval dva roky a obžalovaný jej nijak neskrýval. Podle vyšetřovatelů chodil s holčičkou do restaurací, kde vystupovali jako zamilovaný pár. Matku dítěte ujišťoval, že její dcera je jeho životní láska, které by v životě neublížil, a s klasickou souloží počká, až dívce bude patnáct. Žena dříve u soudu uvedla, že Dostálovi věřila a situaci považovala za vztah „převážně na platonické úrovni“.

Dostál k tomu dříve uvedl, že dívenka byla jeho nejvzácnější přítelkyně a životní láska, která ho vyléčila, protože prý přestal s koketováním ve školkách. Holčičce se prý chtěl celý odevzdat, aby s ním byla šťastná, a plánoval s ní svatbu a děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám