Hlavní obsah

Řidič zabiják může brzy opustit vězení a zase řídit automobil

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Přestože podnikatel Zdeněk Bulawa, který loni v opilosti se svým mercedesem usmrtil tři českotěšínské policisty, stále čeká na rozsudek soudu, zanedlouho by se mohl opět objevit na silnicích za volantem auta. Soudce Okresního soudu v Karviné totiž minulý týden souhlasil s propuštěním Bulawy z vazby.

Foto: archiv Resortu Valachy

Dětský park Razulák ve Velkých Karlovicích je oblíbeným cílem dětí.

Článek

Kvůli pondělní stížnosti státního zástupce Otakara Cibiena se ale Bulawa prozatím na svobodu nedostal.

Cibien se domnívá, že by se Bulawa mohl vyhýbat stíhání. Podle jeho informací navíc stále vlastní řidičský průkaz. "Kdyby byl teoreticky z vazby propuštěn a požádal, že se chce například vzdálit do Prahy, tak může sednout za volant auta a jet," konstatoval Cibien.

Bulawa složil u soudu písemný slib, že se dostaví k dalšímu líčení a nebude se vyhýbat odpykání případně uloženého trestu. Státní zástupce hodnotí jeho slib s velkou obezřetností.

Podle policie se nejdříve snažil z místa nehody ujet. Dále během vyšetřování vyšlo najevo, že chtěl, aby nehodu na sebe vzal spolujezdec.

O stížnosti rozhodne v nejbližších dnech

Karvinský soudce Roman Raab Právu potvrdil, že na základě Bulawova slibu s jeho propuštěním souhlasil. "Dal jsem i na vyjádření probační služby, která by na obžalovaného na svobodě dohlížela," řekl.

Musel by jí nahlásit, kdy chce opustit město. Dále soudce stvrdil, že podnět k zákazu řízení opravdu nedal. Podle jeho vyjádření by Bulawovi neměl dovolit sednout za volant jeho zdravotní stav.

Bulawa přišel poprvé před soud o holi, protože si při srážce s policejním vozem poranil koleno. Na otázku, jestli si nemyslí, že se snaží na soud zapůsobit, soudce odvětil: "Mám posudek od lékaře, který považuji za objektivní. Bulawa stále chodí na rehabilitaci."

Krajský soud v Ostravě stanovený termín, do kdy musí rozhodnout o stížnosti proti Bulawovu propuštění z vazby, nemá. Měl by však rozhodnout do 7. června, na kdy je nařízeno další hlavní líčení.

Reklama

Související články

Než zabil policisty, spáchal 34 přestupky

Než podnikatel Zdeněk Bulawa s dvěma promilemi alkoholu v krvi zabil svým mercedesem v noci z pátku na sobotu tři policisty v hlídkovém voze, měl už v kartě...

Výběr článků

Načítám