Hlavní obsah

Řidič rozbil kladivem čelní sklo traktoru, který jej zahnal do příkopu. Dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Se svým vozem musel najet až do příkopu, aby se vyhnul protijedoucímu traktoru. To psychicky nezvládl řidič Škody Octavia z Třebíčska. Rozhodl se proto pomstít, traktoristu dojel, zablokoval mu cestu a dobýval se mu do kabiny. Nakonec popadl kladivo a vymlátil čelní sklo traktoru. Brněnský soud jeho chování ohodnotil podmínkou.

Foto: Libor Zavoral

Ilustrační foto.

Článek

Nervy ruply řidiči škodovky loni na konci srpna na jedné ze silnic na Třebíčsku. Po zablokování traktoru se situace vyhrotila poté, co se řidič škodovky přetahoval s traktoristou o dveře kabiny a po chvíli lomcování spadl na zem.

V tu chvíli se do akce zapojil i jeho syn, který v domnění, že traktorista přešel do útoku, přiskočil a chytil jej za triko a odstrkoval od ležícího otce. Ten pak popadl kladivo a vymlátil čelní sklo traktoru.

Otec i syn putovali za své jednání k soudu, oba pro výtržnictví a otec ještě pro poškození cizí věci.

Obžalovaný také pracuje v zemědělství a jistě ví, jak je těžké uřídit velký traktor
Mária Petrovková, soudkyně

Otec u třebíčského soudu dostal čtyřměsíční vězní s podmíněným odkladem na rok a půl a k tomu ještě pokutu 50 tisíc korun, syn dostal pouze pokutu deset tisíc korun. S trestem se ale muži nesmířili a podali odvolání k brněnskému krajskému soudu.

Otec sice uznával vinu, ale žádal o zrušení podmínky. „Jako pro jednatele obchodní korporace zemědělské výroby by to pro něj znamenalo komplikace. Doznal se, nahradil škodu, omluvil se. Byl to exces, vnímal to tak, že byl traktorem ohrožen na životě, a když ho traktorista odstrčil z těch schůdků, stalo se, co se stalo,“ tvrdil jeho advokát.

„Zaměstnávám lidi, mrzí mě to,“ zahučel před soudem otec. „A když se vám něco nelíbí na práci těch lidí, taky jim něco rozbijete?“ zaútočila soudkyně odvolacího senátu Dana Kancírová.

„To ne, nebylo to v pořádku a už se to nestane,“ dušoval se muž. Jeho syn žádal úplné zproštění obžaloby s tím, že jen traktoristu odstrčil, protože chtěl jen ochránit otce.

Soudci ale nenašli důvod k zásahu u syna ani u otce. „Obžalovaný také pracuje v zemědělství a jistě ví, jak je těžké uřídit velký traktor. Taková situace se stát může a nezavdává to příčinu k takovému jednání,“ konstatovala soudkyně zpravodajka Mária Petrovková.

„Chápeme, že byl naštvaný, ale byl tam časový interval, kdy měl dost možností svého jednání zanechat. Chápeme, že podmíněný trest pro něj bude znamenat komplikace, ale trest je přiměřený,“ dodala.

Rvačka motorkáře s českým řidičem baví Poláky

Koktejl

Výběr článků

Načítám