Hlavní obsah

Řidič ostravské tramvaje smrti nastoupil do vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Bývalý řidič tramvají Petr Hroch, který byl odsouzen na čtyři roky kvůli tragické nehodě na ostravské jednokolejce, nastoupil v úterý po poledni do výkonu trestu. Před bránu ostravské vazební věznice ho doprovodila matka, otec a také pes.

Muž, který zavinil srážku tramvají, je ve vězeníVideo: ČTK

 
Článek

Hroch si před věznicí vykouřil poslední cigaretu na svobodě, potom políbil matku, objal otce, pohladil psa a vstoupil dovnitř. Se svými přáteli a blízkými se loučil už v pondělí. „Trošku jsme něco popili,“ řekl na dotaz, jak se loučil se svobodou.

Ve výkonu trestu by si chtěl Hroch podle svých slov doplnit vzdělání. „Pokud bude možnost, určitě bych si udělal nějakou školu. A doufám, že tam budu zařazen do nějakého pracovního procesu,“ řekl Hroch.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Hroch se před věznicí rozloučil se svojí matkou.

Na Vánoce 2011 možná bude opět doma

Po odpykání poloviny trestu, tedy po dvou letech, si bude moci požádat o podmíněné propuštění. Není tak zcela vyloučeno, že na Vánoce roku 2011 už bude zase doma.

Hroch loni v dubnu zavinil na lince číslo 5 ve Vřesině u Ostravy čelní střet dvou tramvají, při kterém zemřeli tři cestující včetně šestiletého chlapce. Dalších pět desítek lidí bylo při nehodě zraněno.

Řidič totiž nepočkal na zastávce ve Vřesině na to, až z protisměru přijede do výhybny druhá tramvaj, a vjel na trať. V zatáčce nedaleko koupaliště se ve velké rychlosti střetl s protijedoucí soupravou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Hroch před nástupem do vězení.

Zpřísnění původního trestu

Podobného pochybení se v minulosti dopustilo na stejné trati několik dalších řidičů. Situace se ale vždy vyřešila couváním. Po tragické nehodě nechal ostravský dopravní podnik na trať namontovat moderní zabezpečovací zařízení, které má podobným tragédiím zabránit.

Okresní soud v Novém Jičíně Hrocha nejprve poslal na tři roky do věznice s dohledem, po odvolání státního zástupce mu ostravský krajský soud trest zpřísnil na čtyři roky a zpřísnil mu také typ věznice. Trest si tedy nakonec musí odpykat ve věznici s dozorem.

Reklama

Výběr článků

Načítám