Hlavní obsah

Řidič neoplanu odmítá vypovídat

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ KRUMLOV

Policie už vyslechla většinu svědků nehody zájezdového autobusu, při níž v sobotu 8. března zahynulo u Nažidel na Českokrumlovsku 19 lidí a dalších 34 utrpělo zranění. Mezi těmi, které se vyšetřovatelům zatím nepodařilo vyslechnout, je ale 48letý řidič autobusu, obviněný ze zavinění tragédie.

Foto: Kamil Kopecký

E-Nebezpečí pro učitele

Článek

"Obviněný využil svého práva a dosud se k celé věci nevyjádřil, a to především s ohledem na svůj psychický stav," řekla v pondělí dozorující státní zástupkyně z Českého Krumlova Marie Králová.

Muži, který v době nehody dvoupatrového neoplanu seděl za jeho volantem, nyní hrozí v případě uznání viny za obecné ohrožení až deset let vězení.

Rozhovor s obviněným řidičem si přečtete zde.

"V péči lékařů stále zůstávají dva účastníci havárie, jejichž stav je vážný a výslech proto není možné uskutečnit," poznamenala státní zástupkyně.

Vyšetřování má skončit za dva měsíce

Z dosavadního průběhu vyšetřování podle ní vyplynulo, že 42 účastníků zájezdu sedělo v okamžiku nehody v horní části autobusu, deset pak spolu se dvěma řidiči dole.

"Předpokládám, že do konce května by měly být k dispozici závěry zadaných znaleckých posudků, mimo jiné i z dopravní psychologie, které by měly posoudit psychologické vlastnosti řidiče. Pokud vše půjde plynule, očekávám, že by vyšetřování případu mohlo být ukončeno v závěru června," uvedla Králová.

K vyšetřování nehody byli přibráni soudní znalci z oblasti dopravy, konstrukcí a lékařských oborů. Ti se nyní zabývají například mechanismem vzniku dopravní nehody, technickým stavem autobusu, lékařskými a pitevními zprávami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám